Informiranje, Službena Petrinja, Vijesti|

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek boravili su u radnom posjetu u Gradu Petrinji. Posjetu se pridružio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak te ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić.

Posjet je započeo već uobičajenim sastankom u gradskoj upravi na kojem se razgovaralo o tijeku obnove u Gradu Petrinji. Kako su istaknuli i gradonačelnica Magdalena Komes i ministar Bačić razgovaralo se o problemima koji su se tijekom obnove detektirali te razmatrala rješenja za iste. Gradonačelnica je naglasila odličnu suradnju s pri obnovi s nadležnim ministarstvima i Konzervatorskim odjelom u Sisku.

Ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je gradonačelnici i njezinim suradnicima na sveobuhvatnom poslu obnove kulturno-povijesne cjeline grada u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Naglasila je kako je zadovoljna dinamikom radova obzirom su tri građevine već završene, a većina ostalih u visokoj fazi realizacije. Ministrica je apostrofirala veliki angažman konzervatora pri obnovi kulturne baštine kojim su pokazali kako se kulturno povijesne cjeline mogu obnoviti na način da budu sigurne i protupotresno obnovljene, a da se istovremeno vrati i karakterističan izgled i duh grada. „Zaista je zadovoljstvo svaki put kad dođemo vidjeti kako dobro napreduje obnova i koliko se toga radi.“- kazala je ministrica.

Župan Celjak istaknuo je kako je Što se tiče dinamika obnove koja je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije kontinuirano dobra te kako na jesen očekuje dovršetak obnove na još 12 objekata.

Ministar Bačić najavio je kako će do kraja godine gotovo će sve zgrade javne namjene koje su financirane iz Fonda solidarnosti, kasnije iz NPOO-a, a obnavlja ih Sisačko-moslavačka županija biti gotovo u cijelosti završene.

„Kako bismo to doista i postignuli u idućih desetak dana, Vlada Republike Hrvatske osigurat će još dodatna sredstva kako bismo te objekte doista mogli i pozavršavati. Kad govorimo o gradu Petrinji, pogled oko nas sa ovolikim brojem građevinskih radnika, strojeva, gradilišta, dovoljno govore o intenzitetu obnove na području samog grada Petrinje, poglavito ovdje u samom centru Petrinje koji kao što vidite se iznimno kvalitetno i dobro obnavlja. Na području grada Petrinje u protekle tri i pol godine obnovili smo više od tri i pol tisuće zgrada ili kuća. Ovo govorim o privatnoj imovini. U ovom trenutku je u Petrinji otvoreno 350 gradilišta“, kazao je ministar.

Nakon radnog sastanka ministri su s gradonačelnicom obišli gradilišta Gradske vijećnice, zgrade Katastra i Državnog arhiva, organizirane konstrukcijske obnove višestambene zgrade na Trgu narodnih učitelja te izgrađenu zamjensku obiteljsku kuću u Ulici Matije Gupca.

Comments are closed.

Close Search Window