Informacije, Službena Petrinja, Vijesti|

Nacionalni dan invalida rada obilježava se 21. ožujka. Datum se veže uz događanja iz 1956. godine kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, Hrvatski sabor je 2009. godine donio je Odluku  o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada  kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici.

Hrvatski savez udruga invalida rada ovogodišnji je Nacionalni dan invalida rada pod nazivom „Invalidi rada snažno potiču obnovu Petrinje“ obilježio  u Petrinji. Kako su organizatori istaknuli, Petrinja je odabrana kao grad u kojem se nakon potresa radi na obnovi i gradnji te je idealno u ovom trenutku  upozoriti odgovorne na važnost prevencije nastanka novih invalida rada prije svega poštivanjem propisa o zaštiti na radu. Druga bitna poruka koju su željeli poslati  ovim obilježavanjem jest da se prilikom gradnje pazi na pristupačnost građevina za osobe s invaliditetom.

Obilježavanju, koje se održalo u prostoru OŠ Mate Lovraka, prisustvovala je i gradonačelnica Magdalena Komes. Istaknula je kako se prilikom obnove i projektiranja građevina zaista pazi da se zadovolje potrebe različitih skupina i to ne samo pri obnovi zgrada nego i nogostupa prilikom čega se pazi na pristupačnost za osobe s invaliditetom. Dodala je i kako je trenutno u izgradnji dječje igralište na kojem će biti postavljena sprava za djecu s invaliditetom te kako će se i u budućim projektima nastojati da se osobama s invaliditetom olakša život u našem gradu.

Na samom kraju ove press konferencije sudionicima su podijeljene ruže koje su zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada (unatoč njezinoj ljepoti, za ubiranje ruže potrebna su zaštitna sredstva).  Time se želi  ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu te važnost prevencije nastanka invaliditeta upravo provedbom propisanih mjera zaštite na radu.

Comments are closed.

Close Search Window