Službena Petrinja, Vijesti|

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, nakon što je nedavno preuzeo dužnost ministra, u utorak, 24. siječnja 2023., boravio je  u radnom  posjetu potresom stradalom području u Sisačko-moslavačkoj županiji. S ministrom su u pratnji bili i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić te župan Ivan Celjak i gradonačelnica Magdalena Komes.

U sklopu obilaska ministar je sudjelovao na sjednici Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom u prostoru vojarne u Petrinji. U izjavi za medije koju je dao nakon sjednice Bačić je podsjetio na plan ubrzanja obnove kojeg je najavio nakon stupanja na dužnost pojasnivši tri prioriteta koja je postavio:  do 30. lipnja utrošiti što više sredstava koja su na raspolaganju iz Fonda solidarnosti; do iduće zime osigurati prikladnog smještaja za sve stradalnike koji su u kontejnerima i drugom privremenom smještaju te značajno ubrzanje obnove. Na tom je tragu istaknuo kako će prijedlog novog Zakona o obnovi tijekom dana biti upućen na javno savjetovanje, a  izmjene bi trebale značajno smanjiti broj sudionika obnove i potrebne dokumentacije.

Ministar je najavio i zakonske izmjene kojima će se objediniti  Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i zagrebački Fond za obnovu te skoro predstavljanje plana stambenog zbrinjavanja građana smještenih u kontejnerima. Prema riječima ministra, plan bi javnosti trebao biti predstavljen u idućih 15 dana kada na sjednici Vlade bude predstavljen i prijedlog novog Zakona o obnovi. Plan će sadržavati nositelje, rokove kao i adrese svih mobilnih stambenih jedinica te status njihovog budućeg stambenog zbrinjavanja.

„Rekao sam na Stožeru, nema čarobnog štapića, nema jednostavnog rješenja, za to je potrebno jako, jako puno posla, a prije svega jako, jako, puno dobre volje i suradnje svih sudionika u tom procesu. I od nas u središnjim tijelima vlasti, županijama, gradovima i općinama, ali i svih projektanata, svih izvođača. Pozivam sve na nužnu dozu ozbiljnosti u ovom poslu“,

– kazao je Bačić te naglasio kako je svjestan da je plan je iznimno zahtjevan te da neće biti jednostavno do kraja listopada realizirati 2 208 različitih vrsta stambenih jedinica i osigurati ih za 4 500 građana.

Nakon izjava za medije ministar je posjetio kontejnersko naselje na Sajmištu,  zamjensku kuću Stjepana Roganeca u Brestu Pokupskom koja je pri kraju izgradnje te dvije novo sagrađene obiteljske kuće u Luščanima.

Gradonačelnica Komes istaknula je kako je ministar Bačić svjestan situacije i nedostataka, te budući da je predložio konkretne mjere vjeruje da će se stvari brže odvijati u sljedećem razdoblju, pritom dodavši:

„Dogovaramo još neke mjere koje je ministar najavio danas i na sjednici Stožera i zaista vjerujemo da će ova godina biti prekretna u obnovi. Ne govorimo samo o obnovi obiteljskih kuća što nam je prioritet, sada smo ovdje u Luščanima gdje je prijavljeno na Fond solidarnosti obnova vodoopskrbnog sustava. U nekoliko sela je takva situacija da moramo što prije građanima omogućiti osnovno pravo – pravo na vodu. Loše je stanje i s prometnicama, neka sredstva ćemo moći povući iz Fonda solidarnosti, što se tiče onih oštećenih dijelova, ali imamo i brojna naša sela gdje su veliki OPG – ovi na neki način odvojeni od prometnica, teška je mogućnost dolaska kupaca do njihovih OPG – ova i u tom smislu Ministarstvo poljoprivrede je reagiralo i isfinancirat će se asfaltiranje odnosno saniranje cesta do tih većih OPG – ova naših poljoprivrednika za koje želimo da ostanu na svojim poljoprivrednim imanjima i da i naše selo živi, ne samo grad, i u tom smjeru razgovaramo i župan i ostali gradonačelnici i načelnici da zadržimo ljude na našem području“,

 – istaknula je Komes.

Nakon Petrinje, ministar Bačić uputio se u Dvor gdje je otvorio gradilište višestambene zgrade čiju izgradnju s 95% bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Comments are closed.

Close Search Window