Informacije, Vijesti|

Iz Komunalca Petrinja obavještavaju građane da će se sljedećih dana vršiti rušenje stabala bagrema u Gundulićevoj ulici.

Obavijest prenosimo u cijelosti:

„Dragi drvoljupci, a znam da ih je među vama velika većina i to me veseli (osim onih šta imaju potrebu sa sobom nositi pilu i rušiti drveće po gradu), ovih dana se obavlja sanacija Gundulićeve ulice – kolnik i nogostup. U Gundulićevoj ulici preostalo je 4 kom prastarih bagrema još iz doba kada je ta ulica ima dvostrani drvored bagrema, a tome ima i 100(!!) godina (povjesničari će to znati). Ta 4 stabla su, izdeformirana na sve načine, mimo svake logike, nadživjela same sebe: desetljećima zalivena asfaltom bez trunke zemlje desecima metara oko njih (čitaj: vode), brojna oštećenja od udaranja vozila u njih, biološkog maksimuma davnih godina pređenog.
No, to su postala opasna stabla jer se nalaze u vrlo prometnoj ulici: trulih debala, znatnih oštećenja kore, reduciranog korjenovog sustava, uvelike narušene stabilnosti i došlo je vrijeme za njihovo rušenje. Sve ima svoj kraj i ništa ne traje dovijeka.
Ovo je izvanredna prilika, uz dobru volju i otvorenost prema idejama Grada Petrinje, osnovati novi jednostrani drvored i to, ako bude moguće, sa vrstom po povijesnom predlošku! Pomirit će se na najbolji mogući način suvremeni način života, a to su potrebe parkiranja, ulazi u dvorišta i poslovne prostore, pješački prijelazi, javna rasvjeta, prometna preglednost sa nekoliko novih stabala koja će dobiti svoje zelene otoke samo za sebe gdje će moći nesmetano rasti i uveseljavati nas i slijedeće generacije.
Tko zna, možda će netko opet za 100 godina nastojati sačuvati djelić vizure one Petrinje od prije tri velika rata i jednog katastrofalnog potresa.
Nina Panjan
 

Comments are closed.

Close Search Window