Informacije, Službena Petrinja, Vijesti|

Obavještavamo javnost kako će se sutra 06.06.2023. godine vršiti uklanjanje tri stabla koja se nalaze uz pješački most na rijeci Petrinjčici. Izvođač radova na projektu „Sanacija pješačkog mosta na rijeci Petrinjčici“ Madex d.o.o. uputio je zahtjev za uklanjanje stabala kako bi oslobodio prilaz dizalici prilikom izvođenja radova na projektu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 301.090,00 EUR te će se sveukupni iznos financirati sredstvima iz Fonda solidarnosti.

Sanacijom pješačkog mosta i pješačke staze koja vodi od mosta do Ulice M. Srnaka riješit će se pješačka komunikacija u dijelu grada koji se neposredno nalazi uz rijeku Petrinjčicu. U prethodnom razdoblju sanirana je Ulica M. Srnaka s nogostupima ubrajajući i dio ulice i nogostupa uz Gavrilovićev stadion, nogostupi uz Multifunkcionalno igralište,  nogostup u Ulici K. Knežića, pješačka staza od nasipa do ulice J. Nemeca. Kako bi se zaokružila jedna cjelina pješačke komunikacije navedenog područja nedostaje nogostup u Ulici J. Nemeca. Za isti je od strane Grada Petrinje ove godine izrađena projektna dokumentacija, a nogostup je predviđen lijevom stranom ulice gledajući od Ulice M. Gupca pa sve do spoja s postojećim nogostupom uz Gavrilovićev stadion. Projekt izgradnje nogostupa prijavljen je za sufinanciranje na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Žao nam je za svako srušeno stabala na području grada ali, na žalost, to zbog vrijednosti i važnosti drugih projekata nekada moramo učiniti. Želja nam je povećati broj zelenih površina, parkova, drvoreda i stabala na području grada Petrinje. U tu svrhu smo već ranije pokrenuli projekte zaštite i očuvanja genoma stabla lipa u našem parku Strosmmayerovo šetalište, čiji klonovi su dosegli zrelost za sadnju. Na jesen planiramo s početkom njihove sadnje na više lokacija, a o čemu će građani na vrijeme biti obaviješteni te će moći davati primjedbe i svoje prijedloge. Ove godine pokrećemo novi projekt, Projekt zaštite i očuvanju genoma stabla duda (Morus sp.) koji se nalaze uz Zagrebačku ulici, a koji kao i prethodno navedeni projekt provodimo u suradnji sa Hrvatskim šumarskim institutom. U ovoj godini su po ovom projektu planirani poslovi priprema podloga, hipobionata (biljke na koje se cijepi plemka) za vegetativno razmnožavanje, sakupljanje plemki, epibionata (vegetativnih izboja) sa predmetnog stabla (ortete), pomoću certificiranih penjača i/ili dizalice i vegetativno razmnožavanje (cijepljenje) u stakleniku Hrvatskog šumarskog instituta.

Hvala na razumijevanju!

Comments are closed.

Close Search Window