Informacije, Radovi, Službena Petrinja, Vijesti|

U Petrinji su u tijeku radovi na sanaciji oštećenja kupskog nasipa koje je uzrokovao potres. Radove na sanaciji obišli su Ivan Celjak, župan Sisačko – moslavačke županije, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ivan Prskalo, zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje s ostalim suradnicima i predstavnicima izvođača radova.  

 „U tijeku je sanacija desnoobalnog nasipa uz rijeku Kupu na području Krnjice, Bresta, a u ponedjeljak kreće sanacija lijevoobalnog nasipa rijeke Petrinjčice. Vrijednost ovih radova je oko 60 mil kuna i vrlo smo zadovoljni aktivnostima Hrvatskih voda na području Sisačko-moslavačke županije“, kazao je župan te dodao kako je važno stanovnicima SMŽ vratiti osjećaj sigurnosti budući da, nažalost, imaju iskustva s mnogim prirodnim nepogodama.

Generalni direktor Đuroković pojasnio je kako su na području Petrinje oštećenja nastala na tri lokacije sustava obrane od poplava. Oštećenja su bila znatna, pojavile su se brojne rasjedne pukotine, likvefakcije te slijeganje nasipa zbog čega je potrebno nasip od temelja nadograditi.

„Ulazi se metar i pol u temeljno tlo, na brojnim mjestima se još vrši i dodatno mlazno injektiranje kako bi se poboljšalo temeljno tlo, a zemlja se i armira geomrežama kako bi novi nasip u potpunosti mogao odoliti eventualnim novim potresima“, kazao je Đuroković. Dodao kako se na području Petrinje obnavlja 8 km nasipa dok je području cijele SMŽ ukupno 15 gradilišta vrijednosti 200 mil kn  te kako su svi u fazi izvođenja radova. Istaknuo je kako je plan sav posao završiti do 15. svibnja 2023. do kada je rok za iskorištavanje sredstava iz Fonda solidarnosti.

Napomenuo je kako je istovremeno potreban veliki oprez pri izvođenju radova zbog moguće pojave jakih kiša koje bi dovele do naglog dizanja razine vodostaja Kupe. Zbog toga se radi po kraćim segmentima kako bi se u slučaju potrebe moglo brzo reagirati i spriječiti izlijevanje vode te kako se na taj način vodi računa o sigurnosti građana.

Zamjenik gradonačelnice Prskalo istaknuo je dobru koordinaciju Grada sa županijskom razinom i Hrvatskim vodama te su radovi koje je potrebno obaviti u blizini Gradskog kupališta odgođeni do kraja sezone budući da je ono središte brojnih gradskih zbivanja i okupljanja građana tijekom ljeta.

Comments are closed.

Close Search Window