Događaji, Vijesti|

Na Gradskoj tržnici u Petrinji Petrinjska kuća zdravlja u suradnji sa Županijskim povjerenstvom Hrvatske liječničke komore i Gradom Petrinja u subotu, 8. veljače 2020. godine, obilježila je Dan crvenih haljina kojemu je cilj podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara kod žena.

Prvi petak u veljači je Dan crvenih haljina a obilježavanje je započelo u Americi 2002. godine kako bi se podigla svijest žena o važnosti prevencije moždanog i srčanog udara. Simbol kampanje je crvena haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja. Akciju je podržao i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje:

„Danas možemo reći da Petrinjska kuća zdravlja nosi sve elemente upozorenja i sve elemente koji su važni da se dade prije svega poruka. Mnogi se pitaju zašto crvene haljine – zato što je to simbol prije svega i života i bolesti i na kraju upozorenja u kojem se može dati jednostavno poruka kako bi se žene više senzibilizirale kako bi mogli stvoriti sve više preduvjeta, kako bi se prekontrolirali. Bolest ne spava, samo kada pogledamo statistiku ona je neumoljiva ta ista statistika govori da od moždanog udara u Hrvatskoj umre duplo više žena za razliku od raka dojke. Grad Petrinja kroz svoju Strategiju, kroz razvoj, kroz zdravlje, kroz preventivu, kroz Petrinjsku kuću zdravlja daje u kontinuitetu poruku i uvijek su dobrodošli partneri. Grad Petrinja ne zaostaje za ostalim gradovima Republike Hrvatske kada su u pitanju ovakve akcije, u Petrinji je ovo danas druga akcija po redu, prošle godine imali smo akciju s prim. dr. Marinom Kovač i profesorom Matijević. Zahvaljujem se svim ovdje prisutnim djelatnicama iz zdravstvenog sustava, Županijskom povjerenstvu Hrvatske liječničke komore, Petrinjskoj kući zdravlja i Radi Vlak. Ovo je jedna vrsta upornosti, ovo je jedna vrsta poruke i svaki ovakav događaj se treba prihvatiti i dati poruku da bolest može doći sutra nama i da nas ona neće zaobići ako ne budemo imali prevenciju i sve ono što moramo napraviti.“

Dr. Šabanović Vidnić Nela, voditeljica odjela za neurologiju Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić Sisak“, rekla je nešto više o samoj akciji:

„Riječ je o jednoj javnozdravstvenoj i edukativnoj akciji kojom se podiže razina svijesti o karakteristikama i specifičnosti moždanog udara kod žena, znači o karakteristikama, o kliničkim simptomima, o prevenciji i liječenju. Žene smo izdvojili zato što definitivno sve statistike govore u prilog tome da je moždani udar češći kod žena a naročito nakon 75 godina starosti.“

Rada Vlak, predsjednica Udruge za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ i koordinator i provoditelj aktivnosti Petrinjske kuće zdravlja, istaknula je:

„Ovom akcijom želimo educirati naše sugrađanke o važnosti i prevenciji moždanog udara, posljedica invaliditeta koje on ostavlja jer moždani udar kod žena je treći uzročnik po broju smrtnosti i invaliditeta kod žena, važno je o tome voditi brigu, jer zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, redovite kontrole svakako mogu spriječiti moždani udar.“ Dr. Marlena Ljubičić, istaknula je kako je ponosna na svoj grad Petrinju koji toliko brine o zdravlju naših sugrađana, te dodala: „Ovdje sam kao predsjednica Županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore, inače sam radiolog i svaki dan dijagnosticiram moždani udar na CT – u, na magnetu, znači to je nešto što je stvarno ozbiljan problem. Mi smo ovdje da bi ukazali ljudima na ono što je prevencija i što je to što uzrokuje moždani udar – povišen tlak, dijabetes, arteroskleroza, to je ono što ja kao radiolog viđam svaki dan, arterosklerotske promjene krvnih žila uzrokuju moždani udar. Svatko od nas može sam sebi na neki način pomoći, paziti na životne navike, na prehranu, regulirati i kontrolirati povišeni krvi tlak i dijabetes, puno toga možemo sami učiniti a da toga nismo ni svjesni.“

– zaključila je dr. Ljubičić.

U ovoj akciji su sudjelovale također i dr. Ana Gorupić, neurolog, dr. Živanović, anesteziolog i Dina Veseli, glavna sestra neurologije u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić Sisak.

Comments are closed.

Close Search Window