Obljetnice, Službena Petrinja, Vijesti|

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se 12. svibnja svake godine u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva, bolničarke Florence Nightingale koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

Prigodno je obilježen i u Gradu Petrinji gdje je gradonačelnik Darinko Dumbović organizirao prijem za medicinske sestre koje djeluju u zdravstvenim ustanovama na području Grada Petrinje. Prisutnim predstavnicama uručio je prigodne poklon pakete petrinjske Zelene kuće koja plasira proizvode petrinjskih OPG-ova, dok će sve ostale medicinske sestre svoje pakete moći same preuzeti u Zelenoj kući.

Gradonačelnik je u svoje ime i u ime svojih suradnika čestitao svim medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan te naglasio kako ovaj dan obilježava iz poštovanja prema medicinskim sestrama.

„Hvala vam što ste izabrali jedan od najhumanijih poziva koji postoje na svijetu. Iako sam uvijek nastojao nekom simbolikom obilježiti vaš dan, ove godine sam posebno ponukan ovo vrijeme pandemije u kojem  netko preuzima odgovornost i najviše je izložen, a to ste vi. Osim toga, nedavno sam  i sam boravio u bolnici i vidio što znači uloga medicinske sestre.“

– rekao je Dumbović. 

Dodao je  kako je uvijek nastojao da Grad Petrinja ima određene zdravstvene standarde jer smatra da zdravlje ne smije biti privilegija i da svi zajedno trebamo dati doprinos tome naglasivši:

„Zato sam ponosan na vaš rad, ali na ono što Grad izdvaja i projekte koje provodi  koji su vezani za određeni zdravstveni standard. S tim ne želimo biti konkurencija zdravstvenom sustavu, nego njegova nadgradnja. Ovaj dan se treba obilježiti dostojanstveno, bez politiziranja, jer dobra djela trebaju uvijek ostati dobra djela“

– zaključio je Gradonačelnik te medicinskim sestrama poručio da i dalje budu ponosne na svoj poziv.

Zahvalu u ime medicinskih sestara izrekla je Slavica Marijašević, glavna sestra Odjela za pulmologiju i produženo liječenje s palijativnom skrbi.

„Ovom prigodom htjela bih se zahvaliti gradonačelniku koji svake godine prepoznaje važnost našeg rada i koji se obrati s prigodnom čestitkom, koji nas ili posjeti ili pozove u gradsku vijećnicu kako bi nam se zahvalio za našu humanost, požrtvovnost i rad usmjeren prema drugima odnosno pomoć potrebitijima. Sretne smo i ponosne što je svjetska zdravstvena organizacija 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara, tehničara i primalja ističući važnost naše profesije.
Svi znamo gdje god da dođemo ili da je neka kriza tu su prvo sestre angažirane. I u trenutno vrijeme pandemije mi nemamo nikakvog stajanja, danonoćno smo na raspolaganju s prekovremenom satnicom koju često ni ne brojimo. Idemo u kontakt sa zaraženim ili onima koji su pod sumnjom na zarazu. Sretni smo  kada vidimo da je nalaz negativan jer nismo ugrozili niti zarazili sebe, svoje bližnje i druge s kojima smo u kontaktu.“

– rekla je Marijašević.

Comments are closed.

Close Search Window