Službena Petrinja, Vijesti|

17. studeni se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Cilj obilježavanja ovog dana je usmjeravanje pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

U Centru novog života u organizaciji Grada Petrinje i POU Hrvatski dom Petrinja po prvi puta je održano obilježavanje ovog dana.

U znak podrške najmanjima i najhrabrijima te njihovim roditeljima simbolično su se dijelili ljubičasti baloni.  Naime, ljubičasta boja je simbol obilježavanja ovog dana, a predstavlja osjetljivost i izuzetnost.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, ovom prigodom je istaknula kako je obilježavanje ovog dana prilika za buđenje svijesti i osvješćivanje javnosti kolike su potrebe prerano rođene djece, te da cjelokupni sustav mora poraditi na tome da se bolje zbrinu kako bi broj smrtnosti prijevremeno rođene djece bio što manji. Gradonačelnica je također kazala kako će obilježavanje ovog dana postati tradicija i da će se nastaviti i sljedećih godina.

Vesna Brebrić, ravnateljica POU Hrvatski dom Petrinja, ovom prigodom je istaknula:

„Iako statistike pokazuju da na godišnjoj svjetskoj razini umire gotovo milijun djece ima i jako lijepih primjera. Prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji prolaze velike borbe i teške bitke i čak i u najsvjetlijim primjerima susreću se s ogromnom neizvjesnošću i strahovima. Ne znam jeste li razmišljali da je i sam potres koji nas je zadesio također utjecao na ishode trudnoća mnogih majki, nekih sretnih, a nekih beskrajno tužnih i zapravo to je jedna od onih tužnih priča našeg ranjenog grada o kojoj se jako malo zna. Podignimo palac za naše Palčiće i uputimo im poruku podrške“

– poručila je Brebrić.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Palčića u Petrinji inicirala je majka jedne Palčice – Matea Jurišić Mišković koja je istaknula kako je smatrala da se i grad Petrinja treba pridružiti obilježavanju ovog bitnog dana, te se zahvalila svima na dolasku:

“Hvala vam svima što ste došli i što ste ukazali čast djeci koja su prerano rođena i trebaju možda veću pažnju.“

Petrinjski palčić gore za sve prijevremeno rođene bebe!

Comments are closed.

Close Search Window