Službena Petrinja, Vijesti|

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna, u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

U Petrinji  ovaj dan već tradicionalno obilježava udruga Centar za žene Adela u suradnji s Policijskom postajom Petrinja i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Petrinja. Ove godine su obilježavanje održali 19. rujna 2023. na Gradskoj tržnici (izmještenoj na Trgu hrvatskih branitelja) gdje su postavili info pult te prolaznicima dijelili informativne letke. Cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama.

Senka Filipović iz Centra za žene Adela pojasnila je kako Centar u suradnji s policijom i Hrvatskim zavodom za socijalni rad svake godine obilježava Dan borbe protiv nasilja nad ženama, te kako godinama o tome pričaju i podižu svijest, no kako je porast nasilja u porastu što je poprilično poražavajuće.

„Vidimo da je nasilje u porastu, ima i puno ubojstava, što je strašno za ovu našu malu državu. Mi smo tijekom cijele godine, borimo se, nastojimo ni jednu ženu ne odbiti. Uvijek nastojimo pronaći krevet za naše štićenice, no veseli nas što selimo u novu ustanovu gdje ćemo moći smjestiti oko 25 osoba, a možda i više,“

– kazala Filipović, te zahvalila Gradu Petrinji na podršci i pomoći.

Ana Aleksić Pezelj, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu Grada Petrinje,  istaknula je  kako neizmjeran rad Centra za žene Adela je zaista hvalevrijedan te kako Grad Petrinja to vidi, prepoznaje i cijeni.

„Do sada je bilo izdvajano 2,5 tisuće eura, a prošle godine odlučili smo podignuti sredstva potpore na 7 tisuća eura jer je i broj nasilja u obitelji bio povećan. Kroz našu suradnju i sufinanciranje pokušat ćemo još više potpomoći ovakve akcije i, nadamo se, utjecati na smanjenje nasilja,“

-kazala je Aleksić Pezelj.

Policijska postaja Petrinja svake godine sudjeluje u ovoj akciji s ciljem senzibiliziranja javnosti te utjecanja na sprječavanje nasilja u obitelji. Tom prigodom dijele se informativni letci sa svim podacima koji su potrebni kako bi se utjecalo na sprječavanje nasilja – od toga kako prepoznati nasilje, pa do toga koje brojeve nazvati u slučaju da dođe do istoga.

„Svake godine podržavamo ovu akciju. Postoji nulta tolerancija za nasilje i tako se treba i ponašati,“

-kazao je policijski službenik Goran Pejnović.

Luka Botić iz Područnog ureda Petrinja Hrvatskog zavoda za socijalni rad kazao je kako s kolegama i kolegicama iz policije i Adele svake godine obilježavaju ovaj dan te kako bi bilo još bolje da se svaki mjesec podiže svijest o prevenciji i sprječavanju nasilja u obitelji i nad ženama.

„Mi smo ovdje da podignemo svijest o tome da to nije prihvatljivo te ćemo svake godine dolaziti kako bismo radili u cilju sprječavanja toga. Nasilje među ženama je također dio nasilja u obitelji s obzirom na to da djeca gledaju to nasilje,“

– zaključio je Botić.

Broj SOS telefona savjetovališta Centra za žene Adela koji radi svaki dan 0-24 je 044/888-888.

Comments are closed.

Close Search Window