Informacije, Radovi, Službena Petrinja, Vijesti|

Gradonačelnica Komes i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić u pratnji  ravnatelja Državne geodetske uprave Antonia Šustića  u utorak, 7. veljače2023. godine otkrivanjem ploče simbolično su obilježili početak radova na novoj katastarskoj izmjeri u Gradu Petrinji. Događaju su prisustvovali i župan Sisačko -moslavačke županije Ivan Celjak te zamjenik župana Mihael Jurić.

Antonio Šustić, ravnatelj Državne geodetske uprave pojasnio je kako se radi o Godišnjem programu za 2022. kojim je obuhvaćeno 60 katastarskih općina na području 14 županija, 29 jedinica lokalne samouprave, u vrijednosti 220 milijuna kuna. Na području Grada Petrinje ovim godišnjim programom obuhvaćena su područja 9 katastarskih općina (Strašnik, Graberje, Gora, Sibić, Križ Hrastovački, Novo Selište, Mošćenica, Brest Pokupski i Petrinja). Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 5.455 hektara, koje obuhvaća 28.204 katastarskih čestica, te 15.832 zgrade i kojom je obuhvaćena površina onih dijelova katastarskih općina na području Grada Petrinje koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području u prosincu 2020. Predviđeni rok dovršenja svih usluga iz ugovora je prosinac 2023.

Gradonačelnica Komes istaknula je kako se radi vrlo važnom projektu usklađivanja zemljišnih i katastarskih knjiga.  Dodala je kako je to važan preduvjet za uspješne investicije koji je u potpunosti na teret državnog proračuna koji će građanima omogućiti da svoje imovinsko-pravne probleme riješe besplatno.

Ministar Bačić naglasio je kako je ovaj posao je prevažan za buduću revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, a posebno grada Petrinje jer će omogući brža i jednostavnija ulaganja.

„Jedan od prioriteta u mom radu bit će nastavak ovakvih aktivnosti diljem Hrvatske jer, nažalost, osnovna evidencija nekretnina u vlasništvu RH, jedinica lokalne i područne samouprave i svih nas jest evidencija katastra i zemljišnih knjiga, a ta evidencija je u najvećoj mjeri oslonjena na podatke koji su proizašli  iz ovakvog istog rada prije gotovo dva stoljeća. Naši podaci u katastru i zemljišnim knjigama su neažurirani, neusklađeni s terenom i to je često prepreka u investiranju. Kao zastupnik sam inzistirao da Vlada donese desetogodišnji program ubrzane izmjere kako bi izradili novi katastar i novu zemljišnu knjigu“, kazao je ovom prigodom Bačić.

Comments are closed.

Close Search Window