Događaji, Informiranje, Službena Petrinja, Vijesti|

U Gornjoj Budičini obilježen je Spomendan na prvu žrtvu Domovinskog rata s područja Grada Petrinje,  Josipu Kožić. Ovo je 33. obljetnica tragičnog stradavanja 16-ogodišnje Josipe koja je 5. srpnja 1991. godine u rano jutro stradala pri povratku u obiteljski dom. Stradala je nadomak obiteljske kuće, iz zasjede pobunjenih i odmetnutih Srba koji su na osobni automobil u kojem su bili Josipa, njezina sestra Snježana i prijatelj Vlado, tada pričuvni policajac ispalili 158 hitaca. S 18 prostrijelnih rada Josipa nažalost nije preživjela, dok su Vlado Dumbović i sestra Snježana, teško ranjeni, ali na sreću preživjeli.

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti kod spomenika poginulim braniteljima i civilnim žrtvama u Donjoj Budičini, te nastavljeno kod spomen obilježja na mjestu pogibije u Gornjoj Budičini, gdje su brojna izaslanstva položila vijence i cvijeće i zapalili svijeće.

Gradonačelnica Magdalena Komes zahvalila je svima koji su se odazvali na poziv i Grada Petrinje i obitelji Kožić, kako bi se dostojno obilježila još jedna tužna obljetnica prve žrtve u Domovinskom ratu na području Grada Petrinje.

„Odajemo počast svim žrtvama domovinskog rata, dakako na današnji dan prvenstveno mladom ugašenom životu Josipe Kožić, ali i svim ostalim braniteljima i civilnim žrtvama koji su dali svoj život. Ne smijemo zaboraviti ni sve preživjele branitelje, koji su i danas s nama i koji pomažu održati sjećanje na istinu o domovinskom ratu te koji je promiču i danas i u budućnosti. Mi, recimo to tako, mlađe generacije koje nismo sudjelovale u ratu, dužnost nam je da u miru volimo svoju domovinu i riječima i djelima i da osiguramo bolju budućnost za mlađe naraštaje, upravo za one za koje su branitelji položili i brojni od njih dali svoje živote“, kazala je gradonačelnica.

Zajedničku molitvu predvodio je  vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu u zajedništvu s fra Matom Bašićem, upraviteljem župe sv. Bartola u Hrastovici, don Paškom Glasnovićem, rektorom svetišta Majke Naših Stradanja i upraviteljem župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori i vlč. Marinom Mlađenovićem doktorantom na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Tragičnu sudbinu mlade Josipe emotivnu  baladu “Molitvu za Josipu” na vlastite stihove skladao je Đani Maršan.

Comments are closed.

Close Search Window