Događaji, Informacije, Obljetnice, Službena Petrinja, Vijesti|

Na današnji dan prije 32 godine, 5. srpnja 1991., u predratnim nemirima iz zasjede je nadomak svog obiteljskog doma ubijena šesnaestogodišnja Josipa Kožić. Gradsko vijeće Grada Petrinje proglasilo je taj dan Spomendanom na prvu žrtvu Domovinskog rata s petrinjskog područja. Spomendan je i ove godine obilježen komemoracijom kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Donjoj Budičini, uz koji su zapaljene svijeće, a zatim i kod spomen-obilježja na mjestu pogibije Josipe Kožić u Gornjoj Budičini gdje su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće uz zajedničku molitvu.

U ime Grada Petrinje, obilježavanju je nazočila potpredsjednica Gradskog vijeća Adrijana Nenadić koja je naglasila kako se žrtve ne smiju zaboraviti. “Danas smo se, kao i svake godine, okupili na obilježavanju pogibije naše prve žrtve Domovinskog rata, naše Josipe Kožić. Isto tako, odali smo počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima s područja Budičine. Njihova žrtva, kao i žrtva mnogih drugih, nemjerljiv je doprinos i bez njih ne bismo imali slobodnu hrvatsku državu. Moramo biti svjesni da moramo cijeniti sadašnjost i moramo se okrenuti prema budućnosti. Ali isto tako uvijek moramo biti svjesni kome dugujemo slobodu i ne smijemo nikada zaboraviti koju su oni žrtvu podnijeli za nas”, kazala je Nenadić.

Obilježavanju je prisustvovao i župan Ivan Celjak koji je istaknuo kako su se ovom prilikom prisjetili i svih poginulih i ubijenih hrvatskih braniteljica, hrvatskih branitelja i civila s područja Budičine, Petrinje i Sisačko-moslavačke županije te dodao: „S posebnim emocijama i s posebnim poštovanjem prisjećamo se Josipe Kožić, 16-godišnje djevojke koja je ubijena iz zasjede na kućnom pragu. Važno se prisjećati ovakvih događaja, važno je obilježavati ovakve događaje s ciljem da nikada ne zaboravimo i da učinimo sve što je u našoj moći da se ovakvo zlo nikada više ne ponovi.”

Obilježavanju su uz spomenute te obitelj poginule Josipe Kožić prisustvovali i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Vjekoslav Andrić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, predstavnici policije te brojnih braniteljskih udruga.

Comments are closed.

Close Search Window