Informacije, Obljetnice, Službena Petrinja, Vijesti|

Rujan za Petrinju označava mjesec koji obiluje teškim obljetnicama kada se prisjećamo nemilih događanja iz 1991. godine i početaka Domovinskog rata. Jednog takvog događaja, ali iz 1990. godine prisjećamo se i 28. rujna, na dan kada se dogodio prvi otvoreni oružani napad na legalne institucije Republike Hrvatske.

Naime, u noći 27. rujna 1990. godine oko 21 sat i 30 minuta kod „Finela“ u Mošćenici terorustička skupina pobunjenih Srba izvršila je oružani prepad na tri policijska vozila koja su prevozila dugo i kratko naoružanje pričuvnog sastava policije iz Petrinje u Sisak. Oko 2 sata i 30 minuta grupa terorista upala je u Centar za zaštitu od požara i aktiviranjem sirena uputila poziv pripadnicima SDS-a na okupljanje ispred policijske postaje Petrinja. Velikosrpska provokacija pretvorila se 28. rujna u oružani ustanak, a u napadu na Policijsku postaju Petrinja došlo je i do ranjavanja policijskog službenika.

Obljetnica ovog događaja obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče poginulim i umrlim braniteljima pripadnicima Policijske postaje Petrinja.

Počast poginulim i umrlim redarstvenicima i svim hrvatskim braniteljima u ime Grada Petrinje odao je Robert Polanščak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje koji je istaknuo kako se na današnji dan prisjećamo događaja koji je možda bio i prekretnica kada su naši ljudi shvatili ozbiljnost situacije te dodao kako moramo čuvati sjećanje na ovakve događaje i iskazivati zahvalnost našim braniteljima za njihove zasluge u Domovinskom ratu.

Nakon polaganja održana je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje u župnoj crkvi sv. Lovre.

Comments are closed.

Close Search Window