Informacije, Obljetnice, Službena Petrinja, Vijesti|

Kod spomenika brigadiru Stjepanu Grgcu i suborcima u Kotar šumi polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je godišnjica pogibije zapovjednika 57. brigade Hrvatske vojske „Marijan Celjak“ i njegovih suboraca. Uz zapovjednika Grga život su prvog dana “Oluje” 4. kolovoza 1995. godine život izgubili i narednik Ozren Jalžečić, narednik Miroslav Matleković, časnički namjesnik Željko Pauković, satnik Ivica Plevanč i bojnik Milan Jelić; pripadnici 2. gardijske brigade „Grom“ – narednik Vlado Vočanec, narednik Dubravko Bečaj i časnički namjesnik Petar Tukara te bojnik Božan Martan iz 12. domobranske pukovnije Petrinja.

Uz članove obitelji Grgac i predstavnike Udruge roditelja poginulih branitelja, počast su odala izaslanstva Predsjednika Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje, Grada Siska, Općine Lekenik, policije i ostalih braniteljskih udruga.

Kao predstavnik Grada Petrinje počast poginulima u Kotar šumi odao je zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo. Prskalo je naglasio kako se ovi događaji i branitelji koji su dali svoje živote ne smiju zaboraviti: “Svaki puta kada je hrvatski narod zaboravljao, onda je to krvlju plaćao, kao što su ovi nevini ljudi stradali, stradali su na svom pragu, nisu otimali tuđe, nego su branili svoje.  Mnogi najbolji hrvatski sinovi su dali svoje živote. Ovo tlo je natopljenu krvlju i svaki njegov pedalj je plaćen previše i zato ne smijemo nikada zaboraviti. Mi koji smo ovdje, ne smijemo nikada zaboraviti koliko nešto vrijedi, jer nešto vrijedi onoliko koliko je za njega plaćeno, a za svaku ovu stopu je plaćena najbolja hrvatska mladost što se nikada ne može vratiti.“

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji j ebiranim riječima govorio o poginulom zapovjedniku: „Brigadir Grgac po svom ratnom putu je postao simbol stvaranja pobjedničke hrvatske vojske. Krenuo je kao dragovoljac, bio je na obrani Komareva, koje nikada nije palo i nikada ta linija obrane u Sunji i Komarevu nije pala jer tu se nije samo branio Sisak, tu se branio Zagreb. Nakon svega toga je uspio upisati vojni tečaj za zapovjednike, jedan od prvih koji je organiziran za časnike i bio je najbolji polaznik. Na kraju je poginuo, ali ne od granate, već je otišao tamo gdje idu obično izvidnici, specijalci. Išao je ispred svojih ljudi, po tome je poznat od samog početka Domovinskog rata. Kod njega je stvarno vrijedilo pravilo svi za mnom, a ja naprijed. Nažalost u tome je poginuo.“

Zajedničku molitvu nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća predvodio je Damir Ceković, župnik Župe Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji.

Comments are closed.

Close Search Window