Službena Petrinja, Stožer civilne zaštite, Vijesti|

Nakon potvrde prve osobe zaražene korona virusom u Sisačko-moslavačkoj županiji koji je s područja Mošćenice, u Maloj vijećnici Gradske uprave danas, 13. ožujka 2020., održan je sastanak Stožera civilne zaštite Grada Petrinje.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje ovom prilikom je konstatirao kako je tema koja je aktualna u cijelom svijetu postala aktualna i u Gradu Petrinji.

„Jučer smo saznali da imamo jednog bolesnika koji je pozitivan na virus. Moram se prije svega zahvaliti toj obitelji koja je pravilno i korektno postupila u ovoj situaciji. Naglašavam da je to dobar primjer kako se treba ponašati da bi se širenje virusa držalo pod kontrolom i zato im veliko hvala. Danas smo ovdje razgovarali o tome kako i na koji način bi Grad trebao funkcionirati. Ovdje ne treba puno politike, moramo samo slušati medije, Nacionalni stožer vrlo jasno daje upute i to je sasvim dovoljno. Sve pored toga može napraviti samo jednu određenu dozu nesigurnosti i širenja dezinformacija. Trebamo učiti na tuđim greškama, isticati dobre primjere i biti disciplinirani. Naša je zakonska obveza provesti na razini Grada Petrinje ono što je Nacionalni stožer i premijer odlučio u vezi predškolskog i školskog odgoja i to ćemo učiniti. Naglašavam da nema potrebe za panikom i pražnjenjem trgovina.“

– zaključio je Dumbović.

Sastanku je prisustvovao i dr. Miroslav Petračić koji je istaknuo da kao odgovoran građanin želi naglasiti važnost odgovornog ponašanja i pridržavanja uputa koje stručnjaci daju: izbjegavanje velikih društava, izbjegavanje bliskih kontakata, pridavanje velike pažnje higijeni ruku…

Posebno je istaknuo ono najvažnije- izolacija onog koji je bolestan upozorivši kako se primjer iz Zagreba ne smije ponoviti.

Dr. Blanka Jurišić-Grahovac, članica Stožera civilne zaštite Grada Petrinje govorila je iz pozicije obiteljskog liječnika gdje se u pravilu događa prvi kontakta s oboljelima. Apelirala je na građane da izbjegavaju dolazak liječniku ukoliko nije zaista nužan te da prvi kontakt bude telefonom. Naglasila je koliko je za rizične skupine bitno pridržavanje preventivnih mjera. Dr. Grahovac također je naglasila važnost sprječavanja panike i povjerenja građana u institucije i zdravstveni sustav. Vlado Lovreković, predsjednik Stožera rekao je kako će daljnje upute imati nakon sastanka Županijskog stožera.

Comments are closed.

Close Search Window