Gradsko vijeće, Informacije, Službena Petrinja, Vijesti|

Gradsko vijeće Grada Petrinje održalo je u srijedu, 2. studenog 2022. 16. sjednicu. Nakon usvajanja Skraćenog zapisnika s 14. sjednice te aktualnog sata (video dostupan na https://petrinja.hr/snimke-sjednica-gradskog-vijeca/  ) vijećnici su nastavili s raspravom o ostalih šest točaka koje su bile na dnevnom redu. Vijeće je tako usvojilo sljedeće točke:

– Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Petrinje

– Prijedlog Odluke o donošenju VII. Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Petrinje

– Izvješće o radu gradonačelnice Grada Petrinje za razdoblje 01.01. – 30.06. 2022. godine

– Prijedlog Poslovničke Odluke o izmjeni Poslovnika Gradskog vijeća Grada Petrinje

– Prijedlog Odluke o određivanju granica naselja Gornja Pastuša

– Prijedlog Odluke o određivanju granica naselja Jabukovac

Na aktualnom satu vijećnici su postavili brojna pitanja o aktualnim temama i problemima u gradu. Prvo pitanje postavila je vijećnica Ankica Krnjaić Magdić koju je zanimalo kako je cijena obnove Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja porasla sa 38,5 na 94 milijuna kuna te kada će biti izgrađeno dječje igralište u petrinjskom naselju Kolonija. Na prvo pitanje odgovor je dao Ivan Begić, pročelnik UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne djelatnosti koji je pojasnio kako je Zakonom o obnovi nakon potresa propisano da se zgrade javne namjene obnavljaju do razine cjelovite obnove te da je prijava za financiranje iz Fonda solidarnosti napravljena sukladno procijenjenoj vrijednosti za obnovu zgrade koja je proizašla iz Programa mjera kao podzakonskog akta Zakona o obnovi. Napomenuo je kako je javni natječaj pokazao da je vrijednost obnove 75 milijuna kuna plus PDV i što je ukupno iznos od 92 milijuna kuna. Na pitanje o igralištu u naselju Kolonija pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu Ana Aleksić Pezelj je podsjetila kako je za to igralište Hrvatski Crveni križ donirao sprave, a sljedećeg tjedna bi Komunalac Petrinja trebao biti uveden u posao te započeti radove.

Vijećnik Jasenko Krovinović je pitao je o najavljenom „Projektu Petrinja“, velikoj ukrajinskoj investiciji koja stiže na naše područje, što Grad čini sa svoje strane po pitanju tog projekta te što grad čini za naše poduzetnike. Gradonačelnica Komes podsjetila je na sve mjere koje Grad Petrinja nudi poduzetnicima za poticanje njihovih aktivnosti.

Vijećnik Tihomir Bunjan pitao je hoće li na našem području biti obnovljeno nešto od vatrogasnih objekata te u kojoj je fazi obnova centra grada, odnosno kada će ista krenuti. Zvonimir Ljubičić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Petrinje pojasnio je dio vezan za obnovu  vatrogasnih domova te kazao kako su održali sastanak sa županom gdje je dogovoreno da će građevinski inženjeri izaći na teren kako bi utvrdili stvarnu štetu od potresa te će se onda krenuti u projektnu sanaciju domova. Gradonačelnica Komes pojasnila je dio oko obnove centra rekavši kako se na obnovi radi te naglasila da je projektiranje zaštićenih kulturnih dobara dugotrajniji i kompleksniji postupak koji zahtjeva brojne radnje istražne, laboratorijske i sl. Za dio obnove centra grada koji je Grad preuzeo na sebe ( projektiranje i radove za 26 zgrada koje su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro) za šest zgrada je završen glavni projekt i predan na e-dozvolu. Sad se čekaju postupci od strane Središnjeg državnog ureda koji je sudionik u obnovi i nakon čega se prelazi na javnu nabavu za izvođenje radova.

Vijećnica Luca Gašpar Šako je imala je nekoliko pitanja za direktora Privrede, konkretnije o priključcima na novu vodoopskrbu u gradu te u Mošćenici gdje je Aglomeracija gotova kao i rok završetka pročistača. Zanimalo ju je i jesu li točni navodi da je direktor Privrede poslovno išao u Izrael te što smo mi kao zajednica od toga dobili, a postavila je i pitanje je li direktor sebi povećao koeficijent kao i novom zaposleniku. Direktor Privrede Željko Softić je pojasnio kako se radi na pripremi cjevovoda kako bi cijelu Mošćenicu spojili na novi cjevovod te je plan da cijeli postupak bude gotov u roku od 50 dana. Govoreći o svom putu u Izrael, Softić je odgovorio kako je bio na tom putu s kolegama iz Hrvatskih voda i drugim kolegama iz tvrtki koje pružaju usluge kao i Privreda. Tamo su se upoznali s načinom sanacije cjevovoda, načinom upravljanja cjevovodom te o načinu smanjenja gubitaka vode. Za koeficijente napominje kako si ih nije sam povećao.

Vijećnicu Gašpar Šako zanimalo je i koliko će umirovljenika ove godine dobiti božićnice, koje su kategorije za dodjelu istih, koliki je planirani trošak za božićnice umirovljenicima te kako će oni iz udaljenijih mjesta predati svoje zahtjeve za božićnice. Pročelnica Aleksić Pezelj objasnila je kako su se odlučili za postupak s podnošenjem zahtjeva umjesto traženja popisa od HZMO zbog umirovljenika iz BiH koji su takvim načinom dodjele bili izuzeti budući da HZMO nema evidenciju o njima. Također je naglasila kako su mjesni odbori dobili uputu da obiđu sela i pruže pomoć pri predaji zahtjeva umirovljenicima kojima je pomoć potrebna.

Vijećnica Ivana Roksa je postavila pitanje kada će biti otvoreno multifunkcionano igralište uz Petrinjčicu. Pročelnik Begić je podsjetio kako je projekt podijeljen u dvije cjeline. Prva cjelina je dio s košarkaškim igralištem te je za njega ishođena uporabna dozvola, dok je druga cjelina, koju čine dječja igrališta, trebao biti gotovo 31.listopada ove godine. Obzirom izvođač radova kasni, bit će mu zaračunata kazna za svaki dan kašnjenja u završetku radova.

Vijećnica Ljiljana Sigur je postavila pitanje što je Grad učinio po pitanju uvida u događanja u ženskom Rukometnom klubu u Petrinji, na što je gradonačelnica Komes kazala kako nadležne institucije rade svoj posao dok ona nema nikakvih konkretnih saznanja niti smatra da bi Grad trebao reagirati.

Vijećnika Nenada Radoševića zanimalo je  kada će Grad imati jasan popis imovine s kojom grad raspolaže te kakvo je stanje s istom nakon potresa. Zanimalo ga je i kakvo je stanje sa sudskim procesima pokrenutim protiv vlasnika parcela u Poduzetničkoj zoni Mošćenica te kada možemo očekivati da poslovni subjekti u toj zoni počnu otvarati radna mjesta. Pročelnica Aleksić Pezelj kazala je kako će Grad ove godine donijeti Plan upravljanja gradskom imovinom što je zakonska obveza te da će u njemu će biti sadržana sva gradska imovina uključujući trgovačka društva. Dodala je kako bi spomenuti Plan trebao biti na dnevnom redu sljedeće sjednice GV. Gradonačelnica Komes dala je odgovor na pitanje o Poduzetničkoj zoni rekavši kako je preuzimanjem dužnosti gradonačelnice uvidjela kako je pokretanje tužbi jedini način da se Poduzetnička zona aktivira te kako je Grad, ovisno o fazama ispunjenja ugovora na tim parcelama, podnio  pet tužbi protiv pet vlasnika parcela. U dva je postupka dobivena prvostupanjska presuda u korist Grada Petrinje. Kako su na presude podnesene žalbe, sada se čekaju presude Visokog trgovačkog suda.

Vijećnica Adrijana Nenadić postavila je pitanje oko uklanjanja ostataka kuće na križanju Kačićeve i Gajeve ulice. Pročelnik Begić je kazao kako je kuća uklonjena temeljem rješenja komunalnog redara. Ističe kako je to završetak jedne višestoljetne sage te je sada građevina uklonjena od strane samog vlasnika pod prijetnjom da ukoliko ju sam ne ukloni da će ista biti uklonjena od strane Grada o njegovom trošku.

Vijećnica Svjetlana Lazić je postavila pitanje o povećanju koeficijenata zaposlenika Gradske uprave na što je gradonačelnica kazala kako se  za sljedeću godinu ide s povećanjem plaća zaposlenika. Lazić je također postavila pitanje u kojoj smo fazi s otvaranjem Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj i zapošljavanjem potrebnog psihologa, na što je Vesna Brebrić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja kazala kako će Savjetovalište  kao i cjelokupan tim početi s radom do kraja godine te kako će ono djelovati u Centru novog života na Sajmištu.

Na samom kraju, vijećnica Kristina Autischer je pitala što Grad poduzima po pitanju sve učestalijih slučajeva vandalizma u gradu na što je gradonačelnica napomenula kako smatra da se treba raditi ne samo na represiji, nego i na prevenciji takvog ponašanja. Dodala da  Grad za sljedeću godinu  planira postavljanje kamera u dijelu gradskog parka gdje se može primijetili sve učestalije uništavanje, ali i kako je potrebna i bolja koordinacija gradskih službi i Policijske postaje Petrinja te vjeruje kako će u narednom razdoblju uspjeti smanjiti vandalizam na području Petrinje. Kazala je kako je jedan od prioriteta Grad upravo uspostava Centra za mlade u kojem će biti dodatni sadržaji, naročito u večernjim satima gkoji će bit pod nekakvom kontrolom odraslih ljudi za što vjeruje što bi također trebalo pridonijeti smanjenju vandalizma mladih.

Comments are closed.

Close Search Window