Događaji, Informacije, Vijesti|

U sportskoj dvorani OŠ Mate Lovraka u petak,16. prosinca 2022. godune održana je pretpremijera dokumentarnog filma “Petrinja 12:19” redatelja Branka Schmidta.

Ne pretpremijeri je bila prisutna i Tereza Kesovija koja je otpjevala naslovnu pjesmu u filmu te ostala filmska ekipa – autorica glazbe Mirna Bićanić, izvršni producent Marko Kaić, snimatelj Dario Hacek, montažer Hrvoje Mršić i tonski snimatelj Ivan Čizmin te Petrinjka Marija Demo koja je koscenaristica filma.

Film o razornom potresu i životu u Petrinji nakon njega došla je pogledati i gradonačelnica Magdalena Komes koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog filma kako bi jedan od najtežih trenutaka u životu našeg grada ostao trajno zabilježen na platnu. “Film nas je vratio u te teške trenutke potresa, ali i podsjetio na one lijepe trenutke zajedništva i pružene ruke prijateljstva.Prikazao je realno tragične činjenice koje su se dogodile, ali i život koji se nastavlja i nas Petrinjce koji ne odustajemo od Petrinje” – kazala je gradonačelnica.

Redatelj Branko Schmidt kazao je kako je filmom želio potaknuti empatiju i osvijestiti činjenicu da pola sata od Zagreba postoji ovako teška situacija te kako je pokušao u filmu uspostaviti balans između kritičnosti zbog sporosti obnove i nade u bolje sutra zahvaljujući pozitivnom i nesalomljivom duhu Petrinjaca.

Film će premijerno prikazivanje imati na HRT- u 29. prosinca 2022. godine na drugu obljetnicu potresa.

Comments are closed.

Close Search Window