Događaji, Službena Petrinja, Vijesti|

Rujanskim Danima sjećanja Grad Petrinja obilježava sjećanja na ratne događaje i stradanja hrvatskih branitelja i civila u rujnu 1991. godine. Središnja manifestacija obilježava se 16. rujna, na dan kad se dogodio najjači napad na Petrinju i kada je nastradalo najviše branitelja u jednom danu tijekom obrane grada.

Obilježavanje je započelo  misom zadušnicom u crkvi sv. Lovre  za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu Grada Petrinje.

Zbog lošeg vremena nije održana tradicionalna Kolona sjećanja, a komemoracija je umjesto kod Spomenika „Pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima“ na Senjaku održana u Svetom Lovri, gdje su učenici Osnovne škole Mate Lovraka (Nina Cvjetković, Marta Martić, Nikol Pezić, Ines Jurić Murtić, Lucija Kadečka i Lana Pezić) pročitali imena svih 598 petrinjskih žrtava tijekom Domovinskog rata.

Nakon komemoracije kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima odana je počast poginulima, vijence su položili i svijeće zapalili obitelji poginulih, udruge i političke stranke kao i izaslanstva Grada, Županije te državnog vrha: državni tajnik Špiro Janović kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, i kao izaslanik predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića; Damir Vidaković, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Sisak, kao izaslanik ministra obrane RH, Marija Banožića; dok je ispred Sisačko – moslavačke županije počast odao zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije, Mihael Jurić.

Počast poginulima odala je i Magdalena Komes, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Petrinje, sa svojim zamjenikom Ivanom Prskalom:

„Ovih dana, naročito na današnji dan obilježila su velika razaranja grada i veliki broj poginulih, ubijenih, zarobljenih i odvedenih naši Petrinjaca, ali isto tako brojni branitelji su došli braniti naš grad. S ovog mjesta se branila naša Domovina. Nisu samo ovi dani kada se prisjećamo naših branitelja i svih onih koji su dali svoje živote u obrani domovine, prisjećamo se mi njih i tijekom godine upravo zbog toga što razgovaramo o njima, odajemo im počast, oni će vječno živjeti u nama. Današnje mlade generacije, naročito nakon ove katastrofe koja nas je nedavno zadesila u obliku potresa, na nama je dužnost s jedne strane, ali i čast obraniti u miru sve ono čime su nas oni zadužili svojim životima. Današnje generacije imaju privilegiju da u ovoj obnovi od potresa moramo sačuvati samo svoju čast, za razliku od branitelja koji su izgubili svoje živote“

– istaknula je ovom prigodom gradonačelnica Komes.

Državni tajnik Špiro Janović, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, te izaslanik predsjednika Vlade RH, ovom prigodom je kazao:

 „Točno je da se mi ovih dana sjećamo straha, patnje, krvi, suza i žrtava, ali isto tako sjećamo se hrabrosti, ponosa i želje za sutrašnjicom i spremnosti da se za ideale, za svoju domovinu, za svoju obitelj, žrtvuje i ono što nam je najvrjednije. Zbog toga je ovo, mada prisjećanje na strašne trenutke, jedan veseli trenutak koji nam govori da naš narod ima tu hrabrosti, da naš narod ima tu snagu i da se mi možemo suočiti i sa drugim izazovima, da nam može biti puno bolje i da ćemo savladati sve, i potres, i nedaće i krize i ovo malo kiše danas koja nas je zadesila“

– kazao je Janović.

Comments are closed.

Close Search Window