Obljetnice, Službena Petrinja, Vijesti|

Poseban dan u povijesti grada Petrinje predstavlja 16. rujna 1991. , dan kada se dogodio najžešći napad na grad i nastradalo najviše branitelja u jednom danu tijekom obrane grada u Domovinskom ratu. Kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima u sjećanje na taj dan održano je, u organizaciji Grada Petrinje i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje, svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća uz čitanje imena svih 598 hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata stradalih na području Petrinje. Najmlađa petrinjska žrtva imala je samo 8, a najstarija 99 godina.

Kao izaslanik Predsjednika RH komemoraciji je  prisustvovao umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković, posebni savjetnik predsjednika RH za veterane Domovinskog rata, dok je  izaslanik Predsjednika Vlade i Predsjednika Hrvatskog sabora  bio Ivo Žinić, župan SMŽ. Ispred Ministarstva obrane počast je odao general pukovnik Drago Matanović, glavni vojni inspektor,dok je počast poginulima kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja odao glavni tajnik Ministarstva Ivica Akmadža.

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje ovom je prilikom rekao:

„Danas  ovdje pred spomenikom poginulih hrvatskih branitelja možemo s velikim poštovanjem i pijetetom reći samo jedno veliko hvala svima koji su napravili sve što je trebalo da bi stvorili Domovinu Hrvatsku. Danas nije samo dan da se poklonimo, danas je dan da stisnemo ruke svim majkama i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, svima onima koji su osjetili ovaj rat s tugom i boli, ali i s vječnim sjećanjima koja ostaju njima kao obiteljima u srcu. Danas ovdje moramo iskazati jedno ogromno poštovanje. Hvala svima koji su došli sa svih razina države- izaslanicima Sabora, Vlade i Predsjednika, županije, gradova. Mislim da je to jedan dobar početak da poneki dođu vidjeti što znači  Grad Petrinja u Domovinskom ratu. Petrinja i sva okolna mjesta i ljudi nisu za stvaranje Domovine mogli napraviti više nego što su napravili i zato stojimo ovdje ponosno jer smo drugi dan iza Vukovara koji smo dali najviše da stvorimo Domovinu. Ovdje se postavlja pitanje ovdje gdje se stvarala Domovina koliko je Domovina vratila. Nadam se da ćemo u našoj budućnosti svi jednim zajedničkim radom doprinijeti da ta pitanja ne postavljamo. Mi očekujemo ovdje institucije, očekujemo i Predsjednika Republike, Predsjednika Vlade i Predsjednika Sabora Petrinja je to zaslužila kao i Knin, Vukovar i ostali gradovi.“

Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata istaknuo je kako se na području Petrinje nalazi osam masovnih grobnica što je trećina svih masovnih grobnica koje se nalaze na području Sisačko – moslavačke županije.

„To pokazuje koliki je obim stradanja bio ovdje u Petrinji i ono što želim poručiti hrvatskoj javnosti  jest to da za zločine na području Petrinje do dana današnjeg još nitko nije odgovarao.“

– istaknuo je Darko Dumbović te dodao kako ovih 598 žrtava zaslužuje da im počast oda najviša državna vlast iskazujući svoje razočarenje što na ovoj komemoraciji koja se održava već 26 godina nikad  nijedan predsjednik Republike, Vlade niti Sabora nije bio prisutan.

Comments are closed.

Close Search Window