Obljetnice, Vijesti|

Rujanskim Danima sjećanja Grad Petrinja obilježava sjećanja na ratne događaje i stradanja hrvatskih branitelja i civila u rujnu 1991. godine. Središnja manifestacija obilježava se 16. rujna, na dan kad se dogodio najjači napad na Petrinju i kada je nastradalo najviše branitelja u jednom danu tijekom obrane grada. Ove godine je trideseta obljetnica tih događaja, a obilježavanje je započelo  misom zadušnicom u crkvi sv. Lovre  za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu Grada Petrinje. Nakon mise održana je komemoracija kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima gdje su vijence položili i svijeće zapalili obitelji poginulih, udruge i političke stranke kao i izaslanstva grada, županije te državnog vrha: General pukovnik Boris Šerić kao izaslanik predsjednika RH, Ivan Celjak, župan Sisačko – moslavačke županije i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, državni tajnik Špiro Janović , izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda,  general – pukovnik Drago Matanović, izaslanik ministra obrane. Počast poginulima odala je i Magdalena Komes, gradonačelnica Grada Petrinje sa svojim zamjenikom Ivanom Prskalom.

Nakon komemoracije organizirano je druženje u novim prostorima Udruge ratni veterani – veterani Domovinskog rata Grada Petrinje. Gradonačelnica je u obraćanju uzvanicima i prisutnim braniteljskim udrugama istaknula:

 „Vaša je dužnost prenijeti mlađim generacijama istinu o tome kako je stvorena slobodna i demokratska Republika Hrvatska. Da nam nije samo tako dana,da je mnogo krvi za nju proliveno. Dužnost je nas mlađih generacija čuvati tu istinu. Jer mnoge majke i danas plaču za svojim sinovima, mnoge supruge za svojim muževima, mnoga djeca žive bez svojih očeva. Mnogi ne nose tjelesne ozljede, ali nose one na duši. Hvala im svima. Njihova je žrtva u temeljima slobodne Petrinje koju mi sada uživamo. Njima u čast i zahvalu pobrinimo se da bude svakim danom bolja i ljepša. Neka zajedništvo koje je njima davalo snagu u tim danima i nama bude uzor u izgradnji bolje budućnosti Petrinje.“

Comments are closed.

Close Search Window