Gradsko vijeće, Informacije, Službena Petrinja, Vijesti|

Povodom Dana grada Petrinje i blagdana Svetog Lovre, zaštitnika našeg grada, u ponedjeljak, 09. kolovoza 2021., na Gradskom rukometnom stadionu održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća grada Petrinje. Robert Polanščak predsjednik Gradskog vijeća u svom je pozdravu uzvanicima istaknu kako se  ovogodišnja Svečana sjednica održava u bitno drugačijim okolnostima. „Naš voljeni grad uništio je potres. Petrinja je 29.prosinca 2020.godine prirodnom silom uništena gotovo do temelja. Potres ogromnih razmjera naš grad je pretvorio u prah i pepeo, ali ipak to ništa nije pobijedilo i slomilo Petrinjce. Grad je živ i dići će se ponovno na istom mjestu.“ Izrazio je zahvalu svima koji su pomagali našem gradu u teškim trenutcima nakon potresa, ali naglasio kako ne smijemo zaboraviti sve one koji su svoje živote dali za našu slobodu i neovisnost. „Štovanje Svetog Lovre je tradicija koja je simbol naše povijesti, ogledalo sadašnjosti, ali zalog na kojem gradimo budućnost. Svi će vjetrovi jednom utihnuti, zemlja će se smiriti od potresa, a naš grad će ostati tu iza nas. Poklonimo mu zato našu hrabrost, duboku posvećenost i ustrajnost u radu za opće dobro, nikada ne odustajući od onoga što je za Petrinju najbolje.“ Na kraju se zahvalio na potpori Vladi i nadležnim ministarstava te  pozvao Vladu da Petrinji dodijeli poseban status kako bi zadržali stanovništvo na našem području. Između ostaloga, pozvao je na zajedništvo, posebice u radu Gradskog vijeća.

Magdalena Komes, gradonačelnica Grada Petrinje  istaknula je kako su sugrađani prošli tešku godinu. „Pozdravljam sve dobre i drage ljude koji su proteklih mjeseci pomagali naš grad i naše Petrinjce. Dragi donatori, dragi volonteri, ma gdje god bili, ovo je dan grada Petrinje, ali ove godine posvećujemo ga svima vama, često nepoznatima, ali skromnim, ali s druge strane velikim ljudima, našim novostečenim velikim prijateljima. U nevolji se poznaju oni baš pravi prijatelji, a mi smo doznali kako nam ih ne manjka. Vi ste naši branitelji u miru koji zaslužuju poštovanje svakog dana. Utkali ste sebe kao i oni u ratu u ovaj grad, u njegove nove temelje. Hvala vam i vi ste zaslužili naklon“, rekla je uvodno Komes, kao što se zahvalila Vladi na pomoći. „Biti gradonačelnica ranjene Petrinje većini se ne bi činilo izazovnim, netko bi takvu funkciju gledajući sa strane ocijenio nepoželjnom, ali za mene kao Petrinjku, ne postoji važnija uloga nego povesti svoj grad, boriti se za njega, raditi svakodnevno koliko god imam snage i sati u danu za sve nas. Katastrofalni potres koji nas je pogodio nanio je teške rane našem gradu. Po drugi put u kratkoj povijesti u strahu smo izlazili iz naših domova. Sjećanja na Domovinski rat još su svježa, a onda i potres. Mnogi izvan Petrinje i Banovine nerijetko se pitaju zašto se tako grčevito držimo naših kuća, imovine, njiva i imanja. Teško je to objasniti onomu koji nije morao silom otjeran napuštati svoju grudu. Petrinjci su i to doživjeli ratnih 90-tih, zato su ostali, pa nerijetko i u neljudskim uvjetima“, dodaje Komes. Istaknula je kako posljedice potresa nadilaze kapacitete Petrinje, županije, pa i čitave Hrvatske. „Zato ovdje kao ponosna Petrinjka jasno poručujem nama treba pomoć. Nama treba pomoć naše države, naših ljudi, ali i šire. Sanirati posljedice ne možemo sami. Naša lokalna ekonomija narušena je ne samo turbulentnom tranzicijom kroz koju je prošla čitava Hrvatska, nego i velikim štetama nastalim za vrijeme Domovinskog rata. Niti te rane nisu posve zacijelile, a dobili smo nove. Zato pomoć koju tražimo upućujemo kao oni koje je doista pogodila nesreća, ali koji se kao ni prije, nismo predali. Nego smo uvijek kada je bilo teško prionuli i gradili. To je put kojim idemo i danas za koji nam treba zajedništvo kod nas i ruka podrška onih izvan Petrinje“, kazala je Komes. Gradonačelnica je kazala kako je pred nama veliki posao što se tiče obnove Petrinje te naglasila kako je teško tražiti strpljenje sugrađana koji ne mogu biti u svojim domovima. Pozdravne riječi u svojim govorima Petrinjcima su uputili i Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda koji često posjećuje Petrinju zbog projekta Aglomeracije, Ivan Janković, gradonačelnik Grada Petrinje, general pukovnik Drago Matanović kao izaslanik ministra obrane, Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede kao izaslanica predsjednika Vlade.

U glazbenom dijelu Svečane sjednice nastupili su Lukrecija Štajcar, Vesna Brebrić sa pjesmom „Ja ostajem s tobom Petrinjo moj grade“, Igor Pavleković sa pjesmom „Mali grad“, Laura Sučec s prigodnim petrinjskim pjesmama te Dora Lovreković.

Comments are closed.

Close Search Window