Događaji, Informiranje, Razvoj, Službena Petrinja, Vijesti|

U Gradskoj munjari danas je održana završna konferencija projekta „Urbana obnova grada Petrinje nakon potresa – strateška podrška (Building Back Better)“. Projekt provodi Europska banka za obnovu i razvoj u suradnji s Gradom Petrinjom, a financiran je od strane japanske Vlade putem Fonda za suradnju Japana i EBRD-a. Radi se o projektu tehničke podrške s ciljem je pružanja strateške i savjetodavne podrške za zelenu i učinkovitu revitalizaciju grada Petrinje nakon potresa.

Cilj ovog projekta je stvoriti preduvjete za urbanu revitalizaciju mikrolokacije u Petrinji uz poticanje korištenja najboljih međunarodnih praksi za smanjenje rizika od katastrofa i obnove nakon potresa. U izradi podloge, tj akcijskog plana sudjelovali su međunarodni stručnjaci za urbano planiranje i obnovu KCAP I Urbanex. Jedan od ciljeva projekta je i poboljšanje angažmana lokalne zajednice i njezine spremnosti na buduće katastrofe te su u provedbi aktivno sudjelovali i stručnjaci iz civilnog društva, tj. zaklada Solidarna koja je održala nekoliko fokus grupa, radionica i javnih tribina s građanima Petrinje koji su doprinijeli svojim mišljenjem i prijedlozima za obnovu grada.

Završnoj konferenciji prisustvovali su gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes, veleposlanik Japana u Hrvatskoj Nj.E. Iso Masato, Ivana Miličić, viša bankarica i operativna voditeljica projekta (EBRD), državni tajnik za obnovu od potresa Domagoj Orlić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić te predstavnici partnera na projektu – Ivana Katurić i Ozana Palić iz tvrtke Urbanex te Ivan Blažević, direktor zaklade Solidarna.

Gradonačelnica Komes istaknula je kako smo mi u Petrinji potres, tj. katastrofu koju smo doživjeli shvatili kao priliku za obnovu i revitalizaciju Petrinje i čitavog ovog područja. „Ponosna sam što smo svi mi sudionici u obnovi uspjeli u onom najvažnijem cilju, a to je zadržati građane grada Petrinje na području grada, jer grad čine ljudi. Da ne govorim bez veze, dokaz su brojke koje govore da su u Petrinji iz godine u godinu sve veće potražnja za vrtićkim kapacitetima, ali isti je i trend upisa u prve razrede osnovnih škola.“

Istaknula je kako zajedničkim radom i suradnjom ne samo s javnom vlasti nego i uz pomoć raznih civilnih udruga i donatora stvaramo uvjete za nastavak života u Petrinji te kako vjeruje u svijetlu budućnost i razvoj grada.

Gradonačelnica je zahvalila  Europskoj banci za obnovu i razvoj i japanskoj vladi te ostalim sudionicima projekta na sredstvima, angažmanu te znanju i smjernicama kako bi na području grada imali jedan novi kvart s modernim sadržajima koje su predložili stručnjaci u suradnji s mišljenjem lokalne zajednice. 

Njegova Ekselencija Iso Masato istaknuo je kako je optimističan u vezi budućnosti projekta i zajedničke suradnje. Istaknuo je važnost svijesti o katastrofama te kako je otpornost na katastrofe jedan „never endging learning proces“ što svjedoči i sam kao državljanin zemlje koja se redovito susreće s potresima.   Kazao je kako je iskustvo teške katastrofe koje želimo zaboraviti za buduće  naraštaje esencijalno kako bi bili svjesni opasnosti i spremni za njih.

Ivana Katurić iz Urbanex-a istaknula je kako su na ovom projektu radili stručnjaci koji su napravili projekte urbane obnove koji su se zaista dogodili i koji su promijenili tijek razvoja gradova koji su preživjeli katastrofu. Promišljali su različite poglede i scenarije izgradnje i obnove te u obzir uzeli sve specifične potrebe i zahtjeve zajednice uz korištenje najbolje prakse iz svijeta. Odabran je scenarij zone mješovite namjene, a ideja je povezati visoku kvalitetu života reaktiviranjem resursa zelenila i osnaživanje aktivnosti koje nedostaju prostoru uvođenjem modela kao što su inkubatori i ostali sadržaji u gospodarskom razvoju koji bi omogućili nova radna mjesta. Na lokaciji koja je obuhvaćena projektom izgrađeno je županijsko naselje Petrinia te višestambene zgrade u Turkulinovoj ulici koje je gradilo Ministarstvo Prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a prezentacije o izgradnji istih održali su zamjenik župana Mihael Jurić i državni tajnik Domagoj Orlić.

Comments are closed.

Close Search Window