Uncategorized|

Grad Petrinja nakon dvogodišnje pauze ove godine ponovno je, u nešto skromnijim uvjetima, organizirao tradicionalno ocjenjivanje kobasica.

Članovi stručnog povjerenstva za ocjenjivanje kobasica ocjenjivali su danas, 09. travnja 2022. godine, u Ekološkom centru Vrata Zrinske Gore u Prnjavoru Čuntićkom, zaprimljene uzorke kobasica.

Povjerenstvo čine uvaženi profesori i docenti s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta iz Zagreba, te Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.

Tradicionalnu kobasijadu podržala je i popratila gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, pritom istaknuvši:

„Ono što mi vrlo često zaboravljamo je da smo grad prve hrvatske tvornice salame i zaista to treba puno češće isticati i Petrinju u tom smjeru  brendirati. U komunikaciji s gospodinom Tugomirom Majdakom, državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede, organizirali smo sastanak u smjeru brendiranja ove naše izvrsne kobasice, s ovog našeg područja, ne samo petrinjskog, nego i glinskog, pozvali smo određene proizvođače kobasica da saslušaju što imamo za reći  i koji su nam planovi, smatram da je odaziv za to dobar i da nam se u tom smislu smiješi dobra budućnost zato što imamo dosta proizvođača ali ni jedan nema zapravo certificiranu kobasicu odnosno proizvodnju i to je veliki nedostatak zbog velike potražnje na tržištu. Idemo u smjeru da imamo zaista što ponuditi s ovog kraja, idemo u osnivanje udruga, pa i zadruga, i širenje i na naše tržište, ali vjerujem i šire, u Europu, jer zaista je velika potražnja za kobasicama,  a mi imamo ovdje dugogodišnju tradiciju.“

– zaključila je gradonačelnica Komes.

Marijeta Grabovac Zec, viši savjetnik za poljoprivredu i ruralni razvoj u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj u Gradu Petrinji, rekla je nešto više o samoj Petrinjskoj kobasijadi:

„Kobasijada funkcionira na način da ove godine imamo samo ocjenjivanje kobasica koje smo  zaprimili. Imamo ocjenjivačko povjerenstvo respektabilno, kao i do sad svake godine. Ove godine imamo pet članova u komisiji, oni su svi specijalizirani senzorni analitičari za ovu vrstu proizvodnje, odnosno za kobasicu. Dobili smo vrhunske stručnjake, što nam je i cilj, da dođemo do određenog standardiziranja, da dođemo do određene kvalitete ove naše domaće banijske kobasice. Povjerenstvo zaprimljene uzorke kobasica vrednuje u pet kategorija: vanjski izgled, izgled prereza, miris, konzistencija, te okus i aroma. Povjerenstvo ne zna koja je čija kobasica jer svaka kobasica je pod određenim brojem i tek u konačnici mi ćemo znati da će određeni broj osvojiti prvu, drugu ili treću nagradu. Prvo, drugo i treće mjesto nosi novčanu nagradu, prvo mjesto osvaja tri tisuće kuna, drugo dvije i treće tisuću kuna“

– istaknula je Grabovac Zec, te dodala da će se proglašenje pobjednika 14. Petrinjske kobasijade organizirati naknadno.

Comments are closed.

Close Search Window