Službena Petrinja, Vijesti|

U izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje, danas, 20. ožujka 2023. godine, održano je uvođenje izvođača u posao, tvrtke Strabag d.o.o., za radove na budućem Centru za mlade koji će biti smješten na prostoru nekadašnje stare klaonice Gavrilovića u Petrinji. Vrijednost radova je 3.754.967,00 eura.

Osim gradonačelnice Grada Petrinje, Magdalene Komes, kao predstavnika Naručitelja, i izvođača radova, uvođenju u posao prisustvovali su i Ana Aleksić Pezelj, pročelnica UO za društvene djelatnosti i imovinu, predstavnici AD CON -a , firme koja će vršiti stručni nadzor, te predstavnici firme Urbane tehnike i BCDE, koje će vršiti projektantski nadzor.

Gradonačelnica Komes ovom prigodom je istaknula:

„Govorimo o jednoj malo kompleksnijoj priči, odnosno kompleksnijoj obnovi, restrukturiranju i početku jednog novog projekta. Dakle takozvana stara klaonica Gavrilović ide u jednu sasvim drugu namjenu. Ono što je bitno za financiranje jest da je to pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i kao takvo je brigu o tome preuzelo Ministarstvo kulture i medija preko kojeg smo prijavili obnovu zgrade na Fond solidarnosti Europske unije te će financiranje konstruktivne obnove ići kroz Fond solidarnosti“,

– istaknula je gradonačelnica te dodala:

„Kroz razgovore s mladima, bitnim sudionicima društvenog života, i prateći život mladih u prethodnom razdoblju i prije potresa došli smo do zaključka da mladima nedostaje kvalitetan prostor za njihovo provođenje slobodnog vremena za kvalitetniji život, zaključili smo da bi upravo taj prostor trebao biti Centar za mlade, a Gradska knjižnica i čitaonica koja je u prethodnom razdoblju i preko jednog drugog projekta trebala ići u taj prostor, u razgovoru s ravnateljem Knjižnice, zaključili smo da bi adekvatan prostor bio prijašnja Prva osnovna škola koja također dobiva svoju novu namjenu, osim Gradske knjižnice, tamo će biti smještena i Glazbena škola, projekt je pri kraju i za tu zgradu i nadamo se da će uskoro i to krenuti u obnovu“.

Sven Müller, predstavnik tvrtke Strabag, istaknuo je kako je za Strabag ovo veliki izazov i velika čast sudjelovati u obnovi Petrinje, te dodao:

„Prvenstveno ovdje izazov predstavlja rok konzumiranja sredstava iz Fonda solidarnosti s obzirom da uz najbolju namjeru i visoku stručnost projektanti nikada ovakve objekte ne mogu sagledati u potpunosti i tu će biti naročito važno odmah po početku radova uskom suradnjom s projektantima i konzervatorima iznaći najoptimalniju tehnologiju sanacije i opseg same sanacije. Objektima koje radimo u Petrinji smo vrlo ozbiljno pristupili, u roku smo i, iako uz problem radne snage, nadamo se da ćemo i Klaonicu dovesti u predviđene rokove”,

– kazao je između ostaloga Müller.

Vesna Brebrić, ravnateljica POU Hrvatski dom Petrinja izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatski dom nositelj ovog vrijednog projekta usmjerenog mladima, te dodala:

„Imamo logistiku u razvojnoj agenciji PETRA koja će nam pripomoći u svim tim poslovima koje je potrebno izvesti i naravno Hrvatski dom će u dogovoru s mladima i  njihovim predstavnicima znati prepoznati sadržaje koje će biti smješteni u budućem Centru za mlade. Mogu zaista reći da mladi imaju svijetlu budućnost u našem gradu“,

– zaključila je Brebrić.

Nešto više o samom projektu Centra za mlade kazala je Katarina Ivančić, ravnateljica Petrinjske razvojne agencije PETRA:

 „Sam projekt Centar za mlade Petrinja prijavljen je na poziv Priprema projektno tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije. U ovom slučaju Centar za mlade se prijavio na područje zelene tranzicije, odnosno sanacije industrijskih lokacija u energetski učinkovitu zgradu i prenamjenu u Centar za mlade. Općenito cilj projekta je da Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja proširi i unaprijedi svoje poslovanje kroz uvođenje novih usluga koje su usmjerene mladima i njihovom povećanju kvalitete života kako bi organizirani provodili slobodno vrijeme u novom Centru“,

– istaknula je Ivančić.

Obnova cijelog objekta budućeg Centra za mlade obuhvaća više faza. Prva faza je financirana iz Fonda solidarnosti, a druga faza je financirana iz Nacionalnog programa i otpornosti dok će se treća faza projekta prilagoditi nekim od budućih natječaja.

„Nekakav drugi cilj je samo osnivanje Centra za mlade gdje smo mi kroz prijavu zamislili to kao višefunkcionalni prostor za mlade na kojem će se mladi susretati i sudjelovati u različitim aktivnostima, od kulturno-umjetničkih do STEM aktivnosti s naglaskom da smo unaprijedili njihove socijalne vještine, emocionalnu inteligenciju i kreativnost djece i mladih. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je smanjenje emisije stakleničkih plinova, to je ta zelena tranzicija. Kroz sanaciju industrijske baštine i izgradnju socijalne infrastrukture koja će biti energetski učinkovita i koristiti obnovljive izvore energije“,

– rekla je Ivančić.

Uvođenju u posao prisustvovali su i korisnici koji će u Centru za mlade provoditi aktivnosti, a to su Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja, Kristijan Kolić, predstavnik Savjeta mladih Grada Petrinje,  te Palma Miličević, predsjednica Udruge GRAK.

Comments are closed.

Close Search Window