Službena Petrinja, Vijesti|

U subotu, 09. rujna 2023. godine, u znak zahvale Slavi Strieglu i povodom datuma njegova rođenja u Brestu Pokupskom otvoren je prostor „Galerija uz rijeku“.

Zoran Burojević se zahvalio svima koji su pomogli da se ova ideja realizira, a ujedno je pojasnio zbog čega ovaj prostor nosi naziv „Galerija uz rijeku“.

„Rijeka je nešto u što vjerujemo, što nam treba, a družio sam se dugo godina s jednim krasnim čovjekom i slikarom Slavom Strieglom kojega stvarno možemo smatrati slikarom rijeka u hrvatskom slikarstvu. Ovdje se može vidjeti Strieglova spomen soba u kojoj sam napravio mali postav o životu i djelu Slave Striegla. U desnom objektu će biti izložbe tematski vezane za život uz rijeku. Trudit ćemo se da to budu umjetnici koji su ostali vjerni toj tradiciji slikarstva. Nastojat ćemo pokriti tu jednu temu u ovom malom prostoru oko nas“.

Otvorenju galerije prisustvovala je gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, koja je ovom prigodom istaknula kako nije bilo bolje pozicije za otvaranje „Galerije uz rijeku“ od ove jer podsjeća, Striegl je volio Kupu te ju je oslikavao i prenosio na platno.

 „Dobar znak da u Petrinji, u gradu kulture, kultura ipak nije umrla, zamrla. Malo ju je ovaj događaj vratio u život, nažalost u Petrinji smo obnovili sportske objekte, ali kulturni se još uvijek obnavljaju i vjerujemo da će vrlo brzo biti završeni kako bi kulturni život bio nastavljen. Da zaista, nedostaje tog sadržaja. Bilo je nekoliko izložbi tijekom proteklog razdoblja od potresa, ali osjetimo nedostatak istog. Galerija Krsto Hegedušić je u obnovi i Krsto Hegedušić je na neki način poveznica Petrinje i Siska, odnosno upravo Strieglovih umjetnina jer Krsto Hegedušić koji je rođen u Petrinji, bio je jedan od profesora Slave Striegla na Umjetničkoj akademiji“.
 

Comments are closed.

Close Search Window