Događaji, Informiranje, Službena Petrinja, Vijesti|

Turistička zajednica Grada Petrinje je početkom 2023. godine podnijela prijavnicu za uključenje u Keramičku rutu Vijeća Europe u koju je primljena u lipnju 2023.

Na Skupštini Europske keramičke rute održanoj 28. listopada 2023. godine u Aveiru, u Portugalu, jedna od točaka dnevnog reda bila je predstavljanje šest novih članica, medu kojima je bila i Petrinja. Direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje, Kristina Suppe i voditeljica razvoja turističkog proizvoda, Ivanka Držaj predstavile su naš Mali grad velikog srca i Hrvatsku ostalim članicama rute. Prezentacija je obuhvaćala osvrt na petrinjsko lončarstvo i keramiku kroz povijest, edukacije i FLIK, Festival lončarstva i keramike koji Turistička zajednica Grada Petrinje organizira s udrugom GRAK – Građanski aktivizam i lončarskim obrtom Sunflower.

Europska keramička ruta broji 21 članicu iz 15 europskih zemalja, a Petrinja je jedini hrvatski predstavnik. Velika je čast i zadovoljstvo biti dijelom ove kulturne rute Vijeća Europe, a povezivanje s međunarodnim partnerima omogućuje daljnji razvoj i napredak keramičke umjetnosti u Petrinji.

Skupštini Europske keramičke rute prethodno je svečani doček gradonačelnika grada Aveira, gospodina Josea Ribau Estevesa i djelatnika gradske uprave u gradskoj vijećnici grada Aveira koji je domaćin XVI. međunarodnog Biennala keramičke umjetnosti. Svečano otvorenje Biennala održano je 28. listopada 2023., a brojna kulturna događanja povezana s keramičkom umjetnošću odvijat će se u Aveiru do 28. siječnja 2024. godine. Grad Aveiro, osim što je fantastičan domaćin sa izvrsnim timom srdačnih, temperamentnih Portugalaca, apsolutno zaslužuje titulu Europskog grada kulture 2024. godine.

Comments are closed.

Close Search Window