Službena Petrinja, Vijesti|

Gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, u prostoru Gradske uprave, organizirala je prijam učenica Srednje škole Petrinja koje sudjeluju u projektu Budućnost Europe: Europska godina mladih.

Naime, Srednja škola Petrinja uključila se u projekt koji vodi hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić. U projektu sudjeljuje 10 srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Cilj projekta je mladima iz Hrvatske dati glas na europskoj i nacionalnoj razini te ih uključiti u proces donošenja odluka. Učenici će moći reći što ih muči u područjima kao što su obrazovanje, nezaposlenost i položaj na tržištu, kultura, sport, politika, ekologija, ranjive skupine mladih, kao i svim ostalim koje su im važne.

Svaka škola dobila je svoju temu na kojoj će raditi radna skupina sastavljena od mladih ambasadora. Srednja škola Petrinja je dobila temu Političko sudjelovanje mladih, a učenice koje sudjeluju u navedenom projektu su: Tara Kokan, Katarina Širić, Iva Šimić, Marta Bjelopavlović, Nika Vujasić i Sanja Kunštek pod vodstvom profesorice Ozane Krovinović Šalić.

Kroz mentorstvo i aktivne debate među mladima i s mladima, izradit će se jedinstveni dokument koji će se tiskati i proslijediti na sve relevantne dionike u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Dokument koji će nastati u suradnji s ostalim školama uključenima u projekt, zastupnik Matić zagovarat će u Europskom parlamentu kao svojevrsnu mapu temeljnih problema, rizika, potencijala i rješenja u području politika za mlade.

Gradonačelnica Komes ovom prilikom je istaknula kako je ponosna što u Petrinji imamo jednu od deset najboljih srednjih škola, te čestitala na tome  ravnatelju i svim suradnicima, a naročito učenicama i učenicima koji su zapravo i doveli svojim radom do toga, te dodala:

„Drago mi je da sudjelujete u ovakvim debatama i da komunicirate i s kolegama iz drugih država. Imamo popriličan broj udruga u koje bih voljela da se mladi više uključe i na taj način da se bore za promjene u tom segmentu. Da nam je stalo do mišljenja mladih dokazuje i činjenica da smo prilikom početka izrade projektne dokumentacije Centra za mlade, za koji smo sredstva dobili iz Fonda solidarnosti za konstruktivnu obnovu stare klaonice, pozvali smo i ravnatelja da se uključi, s obzirom da nam je prijava prošla kroz Fond solidarnosti, prijavili smo i na druge fondove za dovršetak te zgrade i voljela bih da se i vi, srednjoškolci, uključite u određivanje sadržaja odnosno potreba. Voljela bih da nam, na lokalnoj razini, dostavljate informacije koji su problemi, meni je namjera saslušati vaše probleme i nastojati u svim segmentima, pokušati, koliko god nam to dozvoljavaju mogućnosti, i realizirati te vaše potrebe.“

– istaknula je gradonačelnica, te dodala kako je, između ostaloga, i problem nepostojanje poticajnog okruženja za naprednu djecu i da se zato radi na Centru izvrsnosti kojim bi se poticalo i nagrađivalo mlade i poticalo da krenu dalje i da se razvijaju.

Profesorica Krovinović Šalić naglasila je kako su dobili priliku sudjelovati u ovom projektu jer je Srednja škola Petrinja u prošloj školskoj godini bila jedna od 10 najboljih škola u Hrvatskoj u programu Škola ambasadori Europskog parlamenta.

Učenica trećeg razreda gimnazije, Nika Vujasić, rekla je nešto više o samim aktivnostima u sklopu projekta:

„Dosada smo napravili anketu kako bi ispitali koliko su naši srednjoškolci upućeni u hrvatsku, ali i europsku politiku. To se pokazalo katastrofalnim, rezultati uopće nisu dobri. Zaključili smo da zapravo vlada neupućenost među mladima u hrvatsku politiku.“

Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja, ovom prilikom je naglasio:

„Upravo ta nezainteresiranost mladih za politiku rezultira i ne izlaskom na izbore i zato nam je izlaznost, pogotovo mlade populacije, vrlo slaba. U smislu ovog projekta možda da iduće godine vidimo što bi se dogodilo i kakvi bi bili rezultati izbora da su mladi izašli na izbore i što bi se dogodilo da su  mladi zainteresiraniji za politiku jer bez njihovog sudjelovanja u politici neće se njihove ideje artikulirati, a niti provesti.“

– zaključio je Orlić.

Comments are closed.

Close Search Window