Gradsko vijeće, Informacije, Informiranje, Službena Petrinja, Vijesti|

Grad Petrinja danas odlučuje o prijenosu financijskih sredstava izvođaču radova na izgradnji 1. osnovne škole u Petrinji, koja je donacijom Mađarske, posredstvom Mađarske ekumenske humanitarne organizacije dovedena u visoku fazu dovršenosti.

Gradsko vijeće Grada Petrinje na sjednici u 18 sati donijet će odluku o prihvaćanju prijenosa sredstava od strane Državnog proračuna u iznosu od 4.083.000,00 eura za dovršetak gradnje škole. Odluka se donosi prema prethodno postignutom dogovoru između Republike Hrvatske i Mađarske te Mađarske ekumenske humanitarne organizacije, a uz stalnu komunikaciju s gradonačelnicom Magdalenom Komes.

Škola bi prema informacijama od strane izvođača radova trebala biti gotova u prethodno dogovorenim rokovima, a nakon opremanja krenut će je pohađati učenici tijekom nadolazeće školske godine.
Hrvatska strana prema dogovoru sudjeluje od početka gradnje i prvog zapisnika o donaciji, a Grad Petrinja je sudjelovao u pripremi terena za gradnju škole, pri čemu je hrvatska strana uložila više od četvrtine ukupno planiranih troškova do dovršetka gradnje.

Prema prvom zapisniku donacije, na hrvatskoj strani je uređenje i opremanje škole. U medijima je u nekoliko navrata stvoren dojam kako mađarska strana predaje gotovu školu, što je očito rezultat nesporazuma nastalog u javnosti. Istina je kako se neko vrijeme razgovaralo o hrvatskom PDV-u u okviru donacije, te se pregovaralo o različitim modelima rješenja njegovog plaćanja dok se nije dogovorilo onaj najprihvatljiviji za sve strane, što je i temelj odluke koju danas donosi Gradsko vijeće Grada Petrinje.

Gradonačelnica Komes poručuje kako zahvaljuje donatorima, mađarskim prijateljima.

“Ovdje nema afere. Ovo je uspješna priča, uspješna suradnja. Petrinja će dobiti školu, u predviđenom roku. Što se dogodilo, pitaju se mnogi, a zapravo traže problem, kojeg jednostavno nema. Ne može biti kriv donator koji je pružio milijune, niti naša Vlada koja je dala milijune eura za njen dovršetak, pa i pripremu gradnje. Što je poruka, poruka je kako će najmlađi dobiti školu”, kazala je gradonačelnica Petrinje te dodala kako s nestrpljenjem čeka otvaranje škole, na kojem se očekuju i mađarski prijatelji i donatori.

Gradonačelnica Komes naglasila je kako se transfer dogovarao i prije nego se u javnosti počelo spekulirati o zaustavljanju gradnje, prema prvom zapisniku donacije, a da se donator i mađarska strana nisu medijski oglašavali. Podsjetila je kako je Petrinja vodeća jedinica lokalne samouprave u obnovi jer je preuzela i obnovu zaštićene jezgre, centra grada, te da sjajno surađuje s Vladom i Sisačko-moslavačkom županijom.

Nova zgrada Škole objekt je na 7500 metara četvornih s planiranih 20 suvremeno opremljenih učionica i nastavom koja se odvija u jednoj smjeni. Uz školu, gradi se i sportska dvorana od 1500 metara četvornih, a projektom su predviđeni i vanjski odgojno-športski sadržaji.

Comments are closed.

Close Search Window