Događaji, Informiranje, Službena Petrinja, Vijesti|

Ministar Branko Bačić u utorak, 12. rujna 2023. boravio je u radnom posjetu Petrinji. Posjet je započeo uobičajenim radnim sastankom u prostoru gradske uprave na kojem je uz ministra i gradonačelnicu te njihove suradnike sudjelovao i župan Celjak sa suradnicima . Na sastanku se razgovaralo o tijeku obnove na području Grada Petrinje i Županije.

Nakon sastanka ministar je u pratnji gradonačelnice i župana te mađarskog veleposlanika u Hrvatskoj, NJ.E.  Csabe Demcsáka, obišao gradilište Prve osnovne škole gdje se radovi vrlo intenzivno odvijaju. Veleposlanik je istaknuo kako su mađarska vlada, ali i brojne privatne osobe iz Mađarske odmah nakon potresa ponudili pomoć potresom nastradalom području. Istaknuo je kako radovi, nakon administrativnih problema koji su nedavno otklonjeni, napreduju dobrom dinamikom te kako izvođač radova očekuje da će izgradnja biti gotova do kraja ove godine kako je i planirano. Dodao je kako će nova škola doprinijeti kvaliteti života lokalnog stanovništva, ali i jačati dobre odnose i prijateljstvo Hrvatske i Mađarske.

Ministar Bačić je s predstavnicima Svjetske banke, čijim se zajmom obnavlja, obišao i radove na budućoj novoj lokaciji Srednje škole Petrinja. I radovi na tom gradilištu su intenzivni, a ministar je kazao kako su rokovi izazovni te kako se nada da će ga izvođač moći ispoštovati. Podsjetimo, tvrtka Gavrilović donirala je školi objekt koji se nalazio u krugu tvornice Gavrilović, a rekonstrukcija građevine trebala bi biti gotova do kraja ove godine.

Gradonačelnica Komes je istaknula kako je zadovoljna tijekom obnove u onom dijelu za koji je Grad preuzeo provođenje uz financiranje Ministarstva. Također je naglasila kako Grad osim obnove provodi i druge projekte te ne propušta javne pozive iz kojih se financiraju važni infrastrukturni projekti u gradu. Gradonačelnica je tako s ministrom obišla i gradsku tržnicu čija je rekonstrukcija dio Intervencijskog plana te nogostup u Gajevoj ulici čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 550.000,00 HRK (73 tisuće eura).

Ministar Bačić istaknuo je kako su dva osnovna cilja koja su zacrtana Programom obnove donesenom u  veljači ove godine u najvećoj mjeri ispunjena. Pojasnio je kako se to odnosi na iskoristivost sredstava iz Fonda solidarnosti  (što je i prebačeno za 45%) te na iseljavanje naših sugrađana iz kontejnerskih naselja naglasivši kako je od 11 kontejnerskih naselja, njih devet iseljeno u potpunosti. Naglasio je kako je kroz projekte koji su se danas obišli vidljiva velika raznovrsnost izvora financiranja kojima se provodi kvalitetna obnova i revitalizacija na području SMŽ.

Na kraju posjete je, u društvu fra Tomislava Glavnika, ravnatelja Hrvatskog Caritasa, obišao i obiteljsku kuću Tome Lopara koja se obnavlja u suradnji s Hrvatskim Caritasom.

Bačić je naglasio kako se želi ubrzati obnova te da Ministarstvo trenutno provodi javnu nabavu za oko 1100 novih gradilišta. Podsjetio je kako je na području SMŽ u suradnji a Županijom obnovljeno 157 stanova u državnom vlasništvu te da se gradi 36 novih višestambenih zgrada.

Izvijestio je da je na području Petrinje obnovljeno 2.100 objekata; na području Sisačko- moslavačke županije potpuno izgrađeno oko 50 kuća. Od toga je njih 30 završeno u potpunosti, a oko 20 čeka završne radove i priključke na komunalnu infrastrukturu; u visokoj fazi dovršenosti izgradnje je oko 180 zamjenskih kuća koje bi biti prema rokovima trebale biti dovršene u iduća dva do tri mjeseca.

Comments are closed.

Close Search Window