Događaji, Službena Petrinja, Susreti, Vijesti|

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, potpisao je primopredajni zapisnik o donaciji smještajnih kapaciteta koje je Vlada Republike Italije donirala potresom pogođenim područjima. Potpisivanje se održalo u novom modularnom naselju u Mošćenici, a u ime donatora zapisnik je potpisao Mauro Dolce,voditelj delegacije talijanske civilne zaštite. Nakon formalnog potpisivanja, uslijedila je svečana primopredaja u kojoj je talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje,  Njegova Ekselencija Luigi Di Maia obitelji Namesnik iz Mošćenice uručio ključeve njihovog privremenog doma.Ministar Di Maia se zahvalio svom hrvatskom kolegi na svakodnevnoj suradnji.

„Naravno želim se zahvaliti Civilnoj zaštiti, gospodinu gradonačelniku, državnom tajniku, svima koji su pomogli u ovome. Želim i obiteljima poželjeti sve najbolje i da što prije iz ovog privremenog smještaja se mogu smjestiti u stalne domove. Ova gesta je jedna mala gesta, ali označava naše veliko prijateljstvo, prijateljstvo između Italije i Hrvatske. Tu se moramo zahvaliti i talijanskoj Civilnoj zaštiti Italije i svima koji su nam pomogli u Italiji. Veliki zagrljaj ide svim obiteljima uz želju da se što prije smjeste u svoje domove i da to bude njihov konačni dom“, kazao je Luigi Di Maia.

Gradonačelnik  Dumbović je izrazio nadu kako će zajedničkim radom pokušati stvoriti još više ovakvih dobrih odnosa.

„Ono što mogu reći kao prvi čovjek grada da u ovom dijelu Europe ne trenutno postoji mjesto u kojem su dobra djela potrebnija, nego u Petrinji. Proživjeli smo tešku katastrofu i ova vaša pomoć je na neki način pružanja ruke, svega onoga što čini karakter života i čovjeka kroz humana djela u Europskoj uniji. Vi ste sa ovim primjerom pokazali kao država Italija da ste dragi prijatelji. Svi mi danas koje primamo ove ključeve to su ključevi života, opstojnosti i jednog novog života koji ima novu karakteristiku, ali i poruku da moramo biti zahvalni i da vam iz poštovanja uvijek, za sva vremena, možemo biti dobri domaćini. Ovi ljudi će vam biti zahvalni jer smatramo da danas nije ovdje lako živjeti“, rekao je Dumbović.

Hrvatski ministar vanjskih poslova, Gordan Grlić Radman kazao je: “Ovo je još jedan čin kojeg mi pozdravljamo, solidarnosti zemalja Europske unije i drugih zemalja i ovo će sigurno biti velika pomoć ovoj županiji“.

Modularno naselje ima kapacitet za smještaj 50 obitelji  koji su ostali bez svojih domova nakon razornih potresa koji su pogodili naše područje krajem prošle godine.

Comments are closed.

Close Search Window