Informacije, Obljetnice, Službena Petrinja, Vijesti|

U Petrinji je u srijedu, 5. listopada 2022.  održana svečana proslava Dana Učiteljskoga fakulteta i  Svjetskog dana učitelja. Ujedno je obilježena i velika 160. obljetnica učiteljstva u Petrinji koja se može pohvaliti da ima najstariju visokoškolsku Učiteljsku školu u Hrvatskoj.  

Dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Siniša Opić u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako je učiteljstvo nacionalni interes. Citirao je Jamesa Heckmana, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju koji je ustvrdio kako je najbolja investicija društva ulaganje u odgoj i obrazovanje. „Hvala vam što vjerujete u učiteljstvo kao jedno od najboljih područja razvoja Republike Hrvatske, nacije prije svega. Mi nemamo velebne dvorane, zavode, laboratorije, nismo start-up firma, nismo d. o. o., mi ne stvaramo novac, to nije naša misija. Ali stvaramo one ljude koji će voditi ovu naciju. Ljude koji će razvijati dobročinstvo i ljubav, prije svega prema Domovini. To je naša misija!“ – kazao je dekan Opić.

Svečanoj proslavi prisustvovali su brojni uzvanici,između ostalih, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Vesna Bedeković kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, državna tajnica Željka Josić kao izaslanica predsjednika Vlade RH, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te  mnogi istaknuti djelatnici iz visokog obrazovanja, učiteljstva, odgojiteljstva.

Gradonačelnica Komes i zamjenik Prskalo također su prisustvovali  obilježavanju ove velike obljetnice učiteljske tradicije u našem gradu na koju smo izuzetno ponosni. Gradonačelnica je u svom obraćanju zahvalila svima koji su uložili veliki napor da se učiteljska akademija vrati u Petrinju nakon rata i nakon potresa. „Vraćanjem studenata u ovaj naš mali gradić vraćena je i jedna živost u razoreni, ali živi grad. Svjesni smo da bez mladih, bez djece nema budućnosti  i da je obrazovanje stup društva. Čestitam svim učiteljima, nastavnicima i profesorima njihov dan i želim vam puno uspjeha u vašem radu i u prenošenju znanja na nove mlade generacije“ – kazala je gradonačelnica.

U sklopu ove proslave u jutarnjim je satima održan okrugli stol na temu učiteljstva te promocija knjige “Sjećanje na djetinjstvo” autorica prof. dr. sc. Anke Jurčević Lozančić i predavačice Božice Vuić, dok će u popodnevnim satima ispred središnjice Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu biti otkrivanje skulpture Spomenik djetetu.

Comments are closed.

Close Search Window