Događaji, Informacije, Obljetnice, Službena Petrinja, Vijesti|

Zlatnim je slovima u povijest Grada Petrinje upisan 6. kolovoz 1995. godine. Dan kada smo zahvaljujući pobjedonosnoj Vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” nakon četiri godine nade i iščekivanja, dočekali oslobođenje našeg grada, a ove godine je obilježen nešto svečanije nego proteklih godina.
Tradicionalna budnica ove je godine završila kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima gdje je državna zastava predana gradoančelnici Magdaleni Komes, a gradska zastava tadašnjem ratnom gradonačelniku Josi Dolencu. Nakon predaje zastave kod spomenika su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Gradonačelnica Komes ovom je prilikom svim građankama i građanima Petrinje čestitala Dan oslobođenje Grada Petrinje i svim petrinjskim braniteljima njihov dan, Dan hvratskih branitelja Grada Petrinje.
“Treći dan blistave akcije Oluja oslobođena je i naša Petrinja. Mislim da se svi koji smo imali preko deset godina jako dobro sjećamo tih trenutaka. Zaista s ushićenjem pamtimo te trenutke radosti i veselja. Nažalost, druga strana medalje je veliki broj poginulih branitelja, i naših Petrinjaca i dečki iz cijele Hrvatske. Upravo za njih danas ovdje palimo svijeće i polažemo vijence i sjećamo ih se s velikom zahvalnošću jer su zaslužni za slobodu koju danas uživamo”, naglasila je ovom prilikom gradonačelnica.
Počast poginulim,nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima odali su članovi njihovih obitelji, braniteljske udruge,Dožupan Mihael Jurić kao izaslanik premijera Plenkovića, Anto Zelić kao izaslanik potredsjednika Vlade i ministra htvatskih branitelja, Damir Vidaković kao izaslanik ministra obrane, general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici bojni Gromova i Tigrova, gradonačelnica Magdalena Komes i zamjenik Ivan Prskalo, predstavnici Gradskog vijeća, policije i vatrogasaca, bošnjačke nacionalne manjine, mjesnih odbora, direktori, ravnatelji, Udruga Hrvatska žena i ostali građani.
Obilježavanje je nastavljeno svetom misom u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Slatini koja danas slavi i župni titular. Velečasni Damir Ceković istaknuo je kako je župa PreobraženjaGospodnjeg utemeljenaupravo na povijesnoj činjenici događaja koji se dogodio na današnji dan prije 28 godina, a crkva na Slatini spomenik ovog povijesnog dana.I zastava s crkvenog tornja nikad se ne skida upravo iz razloga da se ne bi taj spomen zatrao.

Comments are closed.

Close Search Window