Događaji, Informacije, Vijesti|

U Sisku je danas svečano otvorena džamija i Islamski kulturni centar koji nosi ime turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Svečanosti otvaranja džamije i centra prisustvovali su visoki vjerski i državni dužnosnici Republike Hrvatske, Turske i Bosne i Hercegovine, a centar je otvorio sam predsjednik Erdogan u pratnji predsjednika RH Zorana Milanovića.

Gradonačelnica Komes ovom je događaju prisustvovala kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora te je u svom obraćanju prisutnima istaknula: „Ovo je prekrasan dan za muslimane iz Siska, Petrinje i šire, a s vama, dragi prijatelji, raduju se i svi ostali jer smo neodvojivi u ovoj zajednici za koju ste učinili sasvim dovoljno te iznova dokazujete kako je Hrvatska i vaš dom.“

Istaknula je kako Hrvatsku i Tursku veže dug povijesni odnos koji je rezultirao međusobnim razumijevanjem što potvrđuje i stota obljetnica priznavanja islama u Hrvatskoj kao i  razumijevanje i dobra suradnja u vrijeme stvaranja neovisne hrvatske države. Naglasila je potrebu produbljivanja gospodarske suradnje budući da je međusobno poštovanje i kulturna suradnja izgrađena i čvrsta.

„Otvaranje ovog islamskog centra pokazuje kako u Europi imamo razumijevanje, a u Hrvatskoj integraciju i suživot vrijedan primjera svima drugima. Zadovoljstvo je znati kako to primjećuje i podržava Turska kao jedna od ključnih zemalja u kojima žive muslimani.“ – zaključila je Komes.

Turski predsjednik također je naglasio kako je Hrvatska primjer zemlje u Europi i svijetu kada su u pitanju slobode, poštovanja i prava muslimana, dok je hrvatski predsjednik naglasio kako je ovaj centar spomenik islamskoj zajednici, ali i modernoj Hrvatskoj, otvorenoj i demokratskoj zemlji te naglasio kako ga vidi kao most koji spaja Hrvatsku i BiH koje su kroz povijest bile puno više zajedno, nego odvojene.

  

Comments are closed.

Close Search Window