Informacije, Informiranje, Službena Petrinja, Vijesti|

U organizaciji Turističke zajednice Grada Petrinje, Otvorenog keramičkog ateljea Udruge građanski aktivizam GRAK i obrta Sunflower, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Hrvatske turističke zajednice i Grada Petrinje ovoga vikenda, 18. i 19. svibnja, u Centru novog života na Sajmištu održava se četvrto izdanje Festivala lončarstva i keramike.

Ovim kulturno-tradicijskim festivalom značajno se doprinosi poticanju razvoja i prezentaciji specifičnih turističkih izvrsnosti i lokaliteta kontinentalnog turizma i oživljavanju stoljetne tradicije lončarstva te povezivanju svih dionika koji dijele zajedničku ljubav i interes prema tradicijskoj kulturi i suvremenom stvaralaštvu u prirodnom materijalu.

Petrinja je grad koji se diči tradicijom lončarstva dugom nekoliko stoljeća, a FLIK je službeno otvorila jutros u CNŽ-u saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, istaknuvši kako je FLIK nadogradnja kulturnog i turističkog života našeg grada te čestitala svima koji sudjeluju u njegovoj organizaciji i rade na obogaćivanju njegovog sadržaja i ponude koji su iz godine u godinu sve bogatiji i poprima međunarodni značaj. Gradonačelnica je naglasila kako je za razvoj kulturnog i umjetničkog života u Petrinji izrazito bitan i rad udruga, a upravo je na primjeru FLIK-a vidiljivo koliko i udruge doprinose održavanju i promicanju jedne ovakve manifestacije.

Cilj FLIK-a je okupiti keramičke umjetnike iz regije i omogućiti im da prodaju svoje rukotvorine, surađuju i uče jedni od drugih, istovremeno podižući javno uvažavanje i razumijevanje lončarstva i keramike.

Kristina Suppe, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje izrazila je zadovoljstvo zbog sjajnog odaziva sudionika ovogodišnjeg festivala, ali i posjetitelja te je pozvala sve koji su u mogućnosti da dođu u Centar novog života danas ili sutra, sudjeluju u brojnim radionicama, uživaju u zabavnom i glazbenom programu te se upoznaju s lončarstvom i keramičkim proizvodima.

Inače, Turistička zajednica Grada Petrinje je krajem 2022. godine podnijela Ministarstvu kulture i medija prijedlog  za upis PETRINJSKOG TRADICIJSKOG LONČARSTVA I KERAMIKE (TRADICIJSKOG UMIJEĆA IZRADE UPORABNIH I UMJETNIČKIH PREDMETA OD PETRINJSKE GLINE) kao nematerijalnog dobra u Registar kulturnih dobara RH.

Podsjetimo i kako jeu lipnju 2023. godine Turistička zajednica Grada Petrinje pridružena EUROPSKOJ KERAMIČKOJ RUTI VIJEĆA EUROPE (European Route of Ceramics – the Council of Europe). Članstvo u ovoj  kulturnoj ruti sigurno će doprinijeti daljnjem razvoju Petrinje kao Grada lončarstva i keramike.

Comments are closed.

Close Search Window