Događaji, Obljetnice, Vijesti|

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika žrtvama Domovinskog rata u Brestu Pokupskom u petak, 26. lipnja 2020. godine, započelo je obilježavanje osnivanja prvog samostalnog voda, vojne formacije koja je osnovana na današnji dan 1991. godine.

Žrtvama Domovinskog rata počast je zajedno sa svojim suradnicima i Nenadom Radoševićem, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Petrinje, odao i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, koji je u svom obraćanju istaknuo:

„Meni je danas čast da mogu doći ovdje s velikim poštovanjem da kažem vama svima, u ime Grada Petrinje, jedno veliko hvala. Hvala vam što ste dali kroz sve ono u svojoj povijesti grada Petrinje kao malo mjesto koje je pokazalo svoju hrabrost, odvažnost i gdje se u biti branila civilizacija, ta Kupa je uvijek bila tu neposredno uz nas i pokazivala je vašu stabilnost i mukotrpnost ali bili ste i ostali svjetionik demokracije jer demokracija je krenula iz Bresta i demokracija je krenula i višestranačje iz Bresta u Petrinju. Ja ovdje neću imenovati mnoge ljude s kojima sam bio ovdje, s istaknutim političarima koji su dolazili u Brest i pokazali kako Brest ima svoju snagu, kako ima svoj ponos, kako ima svoj ogroman doprinos i kojeg je želio dati u višestranačju, to je Brest, i tu moramo reći mnogima ljudima hvala a pogotovo našim hrvatskim braniteljima i svima vama koji skrbite i čuvate tradicionalne vrijednosti Bresta. Imate udruge, imate i ono što je izuzetno važno za život koje krasi vaša kapelica sveta Barbara, vi ste tu čuvari duhovnosti koju kroz to promičete sebe, svoju ljubav ali i zajedništvo, zato mislim da takvi trebate ostati i ja kao gradonačelnik hrvatski branitelj ću nastojati da ispravimo mnoge nepravde koje je Brest doživio kroz svoju noviju povijest a pogotovo sada u budućnosti. Želim da ovo mjesto više ne postavlja pitanje vode, odvodnje, nekih cesta, odrona, kuće Jurinac i magistralnog cjevovoda prema Lekeniku, to je nešto što gradimo. Nije lako i sve to košta ali moramo se jače nametnuti kako bi pokazali da ovdje nismo slučajni prolaznici i da smo možda u Domovinskom ratu imali i rezervni položaj, mi ga sada nemamo. Mi ovdje imamo spomenike, mi imamo ovdje grobove, mi imamo ovdje sjećanja i mi imamo trajnu vrijednost hrvatskih branitelja koji su utkali svoje živote upravo u temelje Republike Hrvatske, na ponos njima dolazim uvijek ovdje, i vama, da vas pogledam u oči, da vam kažem hvala vam, puno vam hvala na mukotrpnosti, na svemu onome što proživljavate svaku noć kada legnete u krevet i mislite gdje su vaši najmiliji i to nitko ne zna tko nije proživio. Svi mi koji smo prošli Domovinski rat i koji smo ostali bez svojih najbližih to mi najbolje znamo zato trebamo budućim generacijama to objašnjavati, da postoje ljudi koji svaku noć legnu u krevet s osjećajem prema svojima kojih više ne vide, kojih više nema i koji su utkali svoje živote u Domovinu.“

– zaključio je gradonačelnik. Željko Hrnčević, predsjednik Kluba veterana dragovoljaca Brest – Mala Gorica, naglasio je:

„Na današnji dan se sjećamo svih naših poginulih branitelja, naših susjeda, prijatelja, rođaka i civila Domovinskog rata. Mi smo prvi samostalni vod, vojna formacija koja je osnovana 26.06.1991. godine. Pod velom tajne 1990. godine je došlo kod nas u Brest i Malu Goricu 18 pušaka koje su bile skrivene i na današnji dan su puške izvađene van i mi smo se formirali kao prva vojna formacija. Ovu tradiciju obilježavanja gajimo već pet, šest godina nadam se da ćemo je gajiti dok smo živi jer to je najmanje što možemo učiniti, upaliti svijeću i položiti vijenac za naše poginule susjede, prijatelje, branitelje i civile.“

– rekao je Hrnčević. U Domovinskom ratu s područja Bresta i Male Gorice poginulo je desetak branitelja, osam civila i jedna osoba je nestala. Nakon odavanja počasti obilježavanje je nastavljeno u kapelici svete Barbare svetom misom koju je služio velečasni Mladen Vidak.

Comments are closed.

Close Search Window