Događaji, Informacije, Vijesti, Zanimljivosti|

Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i Hrvatski pčelarski savez u Osnovnoj školi Mate Lovraka Petrinja organizirali su u utorak, 11. listopada 2022. godine, Školski medni doručak. Posjetila ga je  i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, župan Ivan Celjak i gradonačelnica Magdalena Komes.

Za ovu je prigodu postavljena izložba radova učenika drugih razreda na temu pčelarstva, a nakon prigodnog programa sudionicima je poslužen medni doručak. Kako je pojasnila ministrica Vučković, Ministarstvo poljoprivrede od 2018. provodi Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka kojim žele educirati djecu i njihove roditelje o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, uz istovremenu promociju meda proizvedenoga na hrvatskim pčelinjacima što će pridonijeti boljem tržišnom pozicioniranju hrvatskih pčelara. U sklopu tog Programa u svim se osnovnim školama učenicima prvih razreda podijeli med zapakiran u Nacionalnu staklenku, a ministrica jednu školu i osobno posjeti. Prošle je godine posjetila OŠ M. Lovraka te se tom prilikom stvorila ideja da učenici organiziraju jednu posebnu izložbu uz medni doručak koju su sada i realizirali. Ministrica je  posebno pohvalila nastavnike i djecu te istaknula kako je program bio sjajan i poučan. „Moja osnovna poruka danas jest kako svi, počevši od sebe trebamo raditi na jačanju svijesti o važnosti i značaju pčela za proizvodnju hrane i očuvanje okoliša.“ – zaključila je ministrica.

Gradonačelnica Komes odazvala se pozivu za sudjelovanje u ovoj lijepoj priredbi te je ovom prilikom istaknula:  „Na današnjoj predstavi i izložbi uvidjeli smo kako svijest o zdravoj prehrani imaju i djeca u najranijoj dobi što nas jako veseli. Potičemo i zamjenu čokoladnih namaza medom, a kroz edukativnu radionicu smo mogli puno toga naučiti“, kazala je gradonačelnica te podsjetila kako je u tijeku postupak brendiranja banskog kestenovog meda te kako se nada da će taj postupak biti gotov iduće godine jer će uvelike pomoći našim pčelarima u plasiranju kvalitetnog meda na tržište.

Comments are closed.

Close Search Window