Događaji, Gradsko vijeće, Obljetnice, Službena Petrinja, Vijesti|

U petrinjskom naselju Pecki u petak, 25. kolovoza 2023. održano je obilježavanje 32. obljetnice stradanja u tom mjestu za vrijeme Domovinskog rata te posjete prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prvoj crti bojišnice. Organizator obilježavanja je Udruga hrvatskih branitelja policije Petrinja, a ovom prilikom je svečano otkrivena i spomen ploča koju je, kako je rekao član udruge i inicijator postavljanja spomen-ploče Ivo Vranić, udruga postavila uz pomoć dragih ljudi i donatora te veliku pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Petrinje i Sisačko-moslavačke županije.

Obilježavanju je nazočila i gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora. Naglasila je kako joj je čast biti među okupljenim braniteljima, herojima hrvatske povijesti te podsjetila na velike masakre koje su u vrijeme donošenja odluke o neovisnosti i odvajanju Republike Hrvatske činili pobunjeni Srbi, ali i na veliko jedinstvo koje je u tim teškim vremenima krasilo branitelje i sve nas.

„Takvi ujedinjeni, svi skupa imali smo hrabrost za borbu za dalje, hrabrost hrvatskih branitelja i krunica u ruci dovela nas je do ovoga što danas ovdje uživamo. Stoga, drage hrvatske braniteljice i branitelji, hvala vam na svemu što ste učinili da mi i naše buduće generacije uživamo slobodnu Hrvatsku. Okrenimo se mladima i budimo im podrška, a oni neka crpe snagu koju ste vi imali devedeset prve i da u ovim teškim vremenima održimo i očuvamo našu jedinu, prekrasnu, lijepu našu Domovinu Hrvatsku.”

Sisačko moslavački župan Ivan Celjak iznio je nekoliko činjenica o ulozi ovog prostora u Domovinskom ratu: “ Na našem području imamo 44 masovne grobnice. Nažalost, drugi smo po stradanju civila u Domovinskom ratu. Drugi smo po poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Imali smo prvu dragovoljačku postrojbu u Domovinskom ratu i prva dragovoljačka postrojba oslobodila je prvu JNA vojarnu u Domovinskom ratu.” Župan je naglasio kako je važno da mlađe generacije znaju tko je, kada i na koji način stvarao našu Domovinu.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je ovdje riječ o snažnom činu otimanja od zaborava povijesnih činjenica i naglašavanju istine. Posebno je pozdravio organizatore okupljanja i postavljanja spomen-ploče te im zahvalio na inicijativi naglasivši kako je važno ovakvim obilježavanjima čuvati sjećanja i govoriti istinu o Domovinskom rat i način na koji će mlade generacije shvatiti kako se branila Banovina i Hrvatska. „Svako vrijeme  nosi svoje izazove, pa tako i ovo danas. Hrvatski su branitelji i nadahnuće i inspiracija. Hrvatski branitelji su nama kao narodu ohrabrenje, hrvatski branitelji su ti koji danas s ponosom pronose optimizam i vjeru i u Boga, i u svoj hrvatski narod i u naše zajedništvo“, kazao je ministar Medved te obećao i postavljanje biste prvog hrvatskog predsjednika kod ove spomen ploče kao i izgradnju spomen sobe u Peckom.

Zajedničku molitvu i blagoslov spomen ploče predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić u zajedništvu s vlč. Marinom Mlađenovićem i paterom Mariom Žagarom.

Comments are closed.

Close Search Window