Službena Petrinja, Vijesti|

U Petrinji je danas, 07. ožujka 2023., u Sportskoj dvorani Osnovne škole Mate Lovraka, predstavljan projekt i edukacija za programere bespilotnih letjelica koja je u prvoj fazi namijenjena nezaposlenim osobama prijavljenima u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Govoreći o edukaciji, gradonačelnica Grada Petrinje i saborska zastupnica, Magdalena Komes, kazala je kako poruka kojom se predstavlja projekt je i više nego prikladna:

“Prilika za ‘let života’ – od nezaposlene osobe do programera/pilota! Samo u Petrinji!”,

te dodala

“kako će stoga za polaznike programa ovo doista biti ne samo let nego i prilika života jer će im se omogućiti da pokrenu i vlastite poslove, tvrtke, nakon završetka programa, i to uz financijsku potporu i stručno vođenje Petrinjske razvojne agencije – PETRA”.

Kako je gradonačelnica Komes objasnila, program i projekt kreće s edukacijom,

“no radi se o Centru za edukaciju, programiranje i praktičnu primjenu bespilotnih letjelica, dronova, primjenom umjetne inteligencije (DRONE-IN), s kojim se Petrinju planira učiniti centrom ove vrste tehnologije,”

dodavši kako bi

“Edukaciju rado imao bilo koji grad u Hrvatskoj, u budućnosti u kojoj Petrinja više nije periferija već istinski tehnološki centar u nastajanju, u što su nakon potresa mogli vjerovali samo najveći optimisti”.

Ravnateljica agencije nositelja projekta, PETRA-e, Katarina Ivančić, dodala je kako

“edukacija pruža praktično iskustvo u dizajniranju i programiranju dronova, kao i obuku u najnovijoj tehnologiji i softveru”.

Naglasila je kako će obuku

“provoditi iskusni profesionalci, a program će biti dostupan svim nezaposlenim osobama iz cijele Hrvatske.
Naredne faze projekta bit će prilagođene edukacije za djecu u vrtićima, radionice u osnovnim i srednjim školama, izgradnju poduzetničkog inkubatora/akceleratora kao centralno mjesto razvijanja startupova, financijska podrška startupovima. Postavljanje temelja za razvoj i usvajanje novog srednjoškolskog zanimanja za ‘Programera umjetne inteligencije za bespilotne letjelice’ kao i povezivanje s visokoškolskim ustanovama,”

– također su dio plana, izložila je ravnateljica Petrinjske razvojne agencije.

Voditelj projekta, Karlo Dževerlija, naglasio je kako se radi o iznimnoj prilici, sada za nezaposlene osobe, stoga pozvavši sve da se informacije o edukacije šire, kako bi odabrali najkvalitetnije polaznike.

Glavni edukator dr.sc. Jelena Ćosić Lesičar objasnila je kako se radi o šestomjesečnom osposobljavanju za programere bespilotnih letjelica koje se sastoji od ukupno preko 1000 sati teorijske i praktične nastave na kojoj će polaznici, uz mentorirani rad, steći znanja i vještine u izradi, programiranju i upravljanju bespilotnim letjelicama.

“Tijekom edukacije, polaznici će raditi na razvoju vlastitog proizvoda kojeg će na kraju osposobljavanja i predstaviti, a nakon završene edukacije bit će osposobljeni za polaganje za udaljenog pilota pri Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo kako bi znanje stečeno kroz edukaciju mogli primjenjivati sukladno Regulativama EU,”

– rekla je dr.sc. Ćosić Lesičar.

Popuna prve edukacijske skupine otvorena je za sve zainteresirane, a više informacija može se dobiti na mrežnim stranicama projekta i edukacije, https://drone-in.hr/.

Comments are closed.

Close Search Window