Događaji, Službena Petrinja, Vijesti|

Udruga IKS neprofitna je i nevladina organizacija koja već 20-ak godina, pod motom „naša zajednica, naša odgovornost“ djeluje na području grada Petrinje i cijele Banovine te provodi različite projekte i aktivnosti  usmjerene razvoju zajednice i društva.

Još nekoliko godina prije potresa počeli su raditi na projektu Comuniti Revolution u sklopu kojega je trebala biti adaptacija zgrade u Turkulinovoj 9 gdje je bilo sjedište udruge te uspostava Društveno kulturnog centra u njoj. Nakon potresa ostali bez prostora u kojem su djelovali, međutim kako je naglasila Tamara Jovičić, izvršna direktorica Udruge, nisu ostali bez volje za daljnji rad i nastavak svog aktivizma. Pokrenuli su crowdfunding kampanju #daimamgdje, pokucali na brojna vrata tražeći pomoć i donacije i danas svečano otvorili privremeni modularni kontejnerski objekt Društveno kulturnog centra Petrinja.

Podršku su im pri otvorenju došli pružiti brojni partneri s kojima surađuju, između ostalih  UNICEF Hrvatska, Montessori ltd., Središnji državni ured za demografiju i mlade, Vladin ured za udruge te popularna pjevačica Vesna Pisarović koja je ambasadorica Udruge.

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku kazala je kako je UNICEF osjetio potrebu podržati ovaj Društveno kulturni centar kako bi djeca i mladi na prostoru koji je jako stradao potresom, imali prostor za djelovanje i razvijanje različitih sadržaja.

Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kazala je kako je direktorica Tamara Jovičić sa svojim timom dobar primjer ustrajnih ljudi koji svojim djelovanjem doprinose razvoju zajednice. Istaknula je kako djelovanje udruge dobar primjer neformalnog obrazovanja koje mladi možda ne dobiju u školi, ali ga mogu dobiti u jednoj kvalitetnoj organizaciji civilnog društva koju državne i lokalne institucije trebaju podržati jer se jedino na taj način može jačati zajednicu i omogućiti mladim ljudima da ostanu u njoj.

Leonor Diaz  Alcantara,   Izvršna direktorica Montessori Group naglasila je kako je bila zadivljena voljom članova Udruge IKS za djelovanjem u zajednici unatoč potresu te su započeli dublju suradnju s udrugom. Montessori je osigurao financijsku pomoć, ali i više od toga ponudili su im edukacijski program kroz koji Udruga IKS dobila veću kvalitetu obrazovanja koju mogu primijeniti u radu sa ljudima i djecom. „To je ono najvrjednije što je Montessori dao Udruzi IKS i što su oni svesrdno prihvatili“, rekla je Diaz Alcantara.

Direktorics udruge Tamara Jovičić vrlo je emotivno zahvalila svima koji su udruzi pomogli te naglasila kako je ovo samo dio priče. „Nadamo se da će ovaj prostor živjeti duhom energije svih njezinih građana i naših partnera jer sadržaji koji će se ovdje događati ovisi o motivaciji građana koji će ga kreirati“,

Ispred Grada Petrinje svečanosti otvorenja Društveno kulturnog centra prisustvovala je Ana Aleksić Pezelj, pročelnica UO za društvene djelatnosti i imovinu koja je istaknula:  „Danas smo zaista sretni što smo došli u ovu fazu da se otvorio Društveno kulturni centar. Grad Petrinja već dugi niz godina prati rad Udruge IKS i cijeli ovaj projekt Comunity revolution je konačno danas ugledao svoje svjetlo dana u obliku prostora. Iako se radi o kontejnerskim smještajnim jedinicama, ne sumnjam da će sadržaj  koji se bude odvijao u njima biti kvalitetan i društveno koristan.“

Dodala je kako je Grad  pomogao pri uspostavi ovog prostora u dijelu potrebne komunalne infrastrukture, a kako je sada fokus na obnovi objekta u Turkulinovoj 9. Trenutno je u fazi idejnog rješenja, a istaknula je kako se nada da će do kraja godine biti gotov glavni projekt te da bi sljedeće godine mogli započeti radovi.

Comments are closed.

Close Search Window