Gospodarstvo, Informacije, Poljoprivreda, Službena Petrinja, Vijesti|

U sklopu održavanja programa 16. Petrinjske kobasijade danas je u Centru novog života na Sajmištu upriličeno svečano proglašenje pobjednika i uručivanje priznanja i nagrada najboljima na ovogodišnjoj Kobasijadi. Program je održan pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, a uz podršku Poslovnih zona Petrinja, POU Hrvatski dom Petrinja i Turističke zajednice Grada Petrinje.

Od 17 pristiglih uzoraka kobasica, stručno povjerenstvo u sastavu doc.dr.sc. Vladimir Margeta, docent na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, prof.dr.sc. Nada Vahčić, profesorica na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, Goran Jandrić, voditelj odjela razvoja u Gavriloviću d.o.o. i Adolf Cvanciger, vlasnik tvrtke Promes Cvanciger d.o.o. na ocjenjivanju uzoraka, održanom 9. travnja 2024. u Ekološkom centru “Vrata Zrinske Gore”, odlučilo je kako prvo mjesto osvaja kobasica Dražena Božurića, drugo mjesto je osvojila kobasica Matee Tonković, a treće mjesto je pripalo kobasici Zorana Slijepčevića.

Ocjenjivanje se provodilo na temelju Pravilnika za ocjenjivanje kobasica kojim se određuju mjerila i kriteriji za ocjenjivanje kobasica, postupak ocjenjivanja i nagrade za postignute rezultate. Temeljne odrednice kvalitetne kobasice, a po kojima su se one i ocjenjivale, su sljedeće: vanjski izgled, izgled prereza, miris, konzistencija, okus i aroma.

Novčane nagrade najboljima osigurao je Grad Petrinja – 1. mjesto 600 eura, 2. mjesto 400 eura, 3. mjesto 300 eura. Priznanja i nagrade danas su u Centru novog života uručili gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Gradonačelnica Komes izrazila je zadovoljstvo zbog 17 pristiglih uzoraka kobasica, poglavito što su stručnjaci ocijenili ovogodišnje uzorke kao iznimno kvalitetne. „Nadam se kako će tih uzoraka ubuduće biti i više jer je Petrinja kobasičarski kraj, ovdje je Prva hrvatska tvornica salame i suhomesnatih proizvoda te želimo nastaviti tu tradiciju. Potražnja na tržištu za ovakvim proizvodima je velika i želja nam je ujediniti sve proizvođače kobasica iz ovog našeg kraja i napraviti jedan sjajan brend, banijsku kobasicu koja će biti certificirana, brendirana i koju ćemo onda plasirati na tržište“, rekla je Komes, zahvalivši Ministarstvu poljoprivrede što podržavaju ovu namjeru brendiranja banijske kobasice.

Također, uz državne i županijske poticaje, i Grad Petrinja svake godine raspisuje poziv kojim potiče gospodarstvo, odnosno poljoprivredu. „Stalo nam je da zadržimo naše stanovništvo u ruralnom dijelu, potičemo uzgoj banijske šare, naše izvorne pasmine svinje. Suradnja sa stručnjacima s fakulteta je dobra, a zahvaljujući poticajima, koje ćemo sukladno mogućnostima u proračunu, svake godine povećavati, vjerujemo kako će se na taj način i povećati broj grla stoke. Uz potporu Ministarstva, nadamo se da će se ta proizvodnja omasoviti i da ćemo imati jedan uspješan brend banijske kobasice, kao što ćemo uskoro, nadam se, imati i brendiran banski kestenov med“, zaključila je gradonačelnica Komes.

U sklopu današnjeg programa 16. Petrinjske kobasijade održana je i edukacija Ministarstva poljoprivrede na temu „Zaštita banijske kobasice“, koju je vodila Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane, a državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je kako je Ministarstvo dužno dati potporu Kobasijadi i zaštiti banijske kobasice području koje ima najdužu tradiciju u proizvodnji kobasica i suhomesnatih proizvoda, a to je upravo petrinjski kraj.

„Lokalni proizvođači su na edukaciji koju smo imali izrazili želju nastavka zaštite mesa banijske šare, odnosno banijske kobasice. Po uzoru na sve ono što zaštićuje Europska unija na razini lokalnih proizvoda, mi smo već zaštitili meso turopoljske svinje i meso crne slavonske svinje. Taj kontinuitet možemo i ovdje nastaviti kako bi ovaj kraj imao jedan brend u količinama i kvaliteti koji može zadovoljiti potrebe i šireg tržišta te obogatiti našu turističku ponudu“, rekao je Majdak.  

Inače, danas su u Centru novog života svi posjetitelji mogli i kušati kobasice koje su pristigle na ovogodišnju Kobasijadu, a u ime svog oca Dražena Božurića, priznanje i novčanu nagradu za osvojeno 1. mjesto preuzela su njegova djeca, kći Valentina i sin Gabriel koji je kazao kako je iznimno ponosan na svog oca kojem u pripremi kobasica rado pomaže i od njega uči te će se možda i on jednog dana natjecati na Petrinjskoj kobasijadi. Na pitanje koji je tajni sastojak u pripremi kobasica, Gabriel je skromno rekao kako je to samo dobra volja da se nastavi tradicija.

Dobre volje kada je u pitanju brendiranje banijske kobasice Petrinjcima ne nedostaje pa ćemo možda uskoro, uz brendiran banski kestenov med, imati i brendiranu banijsku kobasicu.

Comments are closed.

Close Search Window