Događaji, Službena Petrinja, Vijesti|

Hrvatska liga za hipertenziju s partnerom  Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a u suradnji s Gradom Petrinjom organizirala je javno zdravstvenu akciju  Lov na Tihog ubojicu. Cilj ove  akcije  poboljšanje prevencije podizanjem svijesti i provođenjem javno – zdravstvene akcije i organiziranjem edukacije opće populacije i bolesnika.

Ova akcija  se u Petrinji provodi za sve stradalnike potresa koji su smješteni u kontejnerskim naseljima na Sajmištu u Petrinji , Mošćenici i Prnjavoru Čuntićkom, a provodi se u petak 13. i subotu 14. svibnja 2022. godine u objektu Ekološkog centra „Vrata Zrinske gore“ u Prnjavoru Čuntićkom.  Grad Petrinja je svim sudionicima osigurao prijevoz od Petrinje i Mošćenice do Prnjavora ČuntićkogTijekom akcije sudionicima se radi pretrage krvi i urina, mjeri im se krvni tlak, centralni tlak, određuje krutost velikih krvnih žila, provode mjerenja na metaboličkoj vagi, snima EKG te UZV štitnjače. Organiziraju se i radionice mentalnog zdravlja i radionice za trudnice ( za oko 10 trudnica), te se provode praktične radionice o zdravom životu.

 Liječnike i studente koji provode akciju posjetio je i pozdravio zamjenik gradonačelnice Ivan Prsako koji je ovom prilikom kazao:

„Prostor Ekološkog centra „Vrata Zrinske gore“ je danas u vrlo plemenitoj funkciji gdje su predstavnici Zavoda za javno zdravstvo i Škole narodnog zdravlja zajedno s velikom grupom volontera dali doprinos zdravlju naših građana Petrinje koji su propatili mnogo toga, kroz koronu, potres, loše uvjete života u kontejnerima. Hvala ovim ljudima i Hvala predstavnicima institucija i hvala svim volonterima koji su se uključili jer ako jedan od ovih ljudi zbog preventivnog pregleda ima duži i kvalitetniji život onda je to pobjeda za cijeli sustav.“

Docent Ranko Stevanović, voditelj Službe za javno zdravstvo u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo istaknuo je kako su ovakvu akciju proveli u 16 županija gdje je pregledano po nekoliko stotina uglavnom starijih koji nisu redovito kod doktora i koji ne zanju kakvo im je zdravstveno stanje. Naglasio je kako se rezultati mjerenja šalju obiteljskim liječnicima te sudionici kojima je uočen  parametar koji je izvan granica  idu u obradu praktički sljedeći tjedan.

„Ovaj projekt je javnozdravstveni, on obavještava i uči da se treba brinuti o svome zdravlju. Ovo je također veliki edukacijski doprinos, tu ima puno studenata, puno učenika medicinske škole, specijalizanta, mi ih učimo koliko je važno surađivati s narodom, koliko je važno staviti čovjeka na prvo mjesto i koliko je za prevenciju važno doći pacijentu, a ne čekati da pacijenta dođe liječniku“, zaključio je docent Stevanović.

 

Comments are closed.

Close Search Window