Događaji, Informiranje, Službena Petrinja, Vijesti|

U Veteranskom centru u Petrinji održana je danas isporuka novog automatskog vanjskog defibrilatora (AVD uređaja) kojeg je centru isporučio Hrvatski zavod za hitnu medicinu u sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce – spasi život“. AVD uređaj predala je Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević ravnatelju Veteranskog centra, generalu Josipu Luciću.

Događaju je prisustvovala i gradonačelnica Magdalena Komes koja je ovom prilikom istaknula zadovoljstvo što je naš grad dobio jedan dodatan sadržaj u vidu Veteranskog centra koji je već duži niz godina bio prijeko potreban obzirom na problematiku koja tišti braniteljsku populaciju.

„Ova dodatna oprema sigurno će doprinijeti povećanju kvalitete ovog Veteranskog centra i zahvaljujem gospođi Maji Grbi Bujević što je odlučila upravo ovdje donirati ovu opremu. Nadam se da ćete je što manje koristiti, ali neka se nađe za svaki slučaj i neka bude korisna i vrati u život u slučaju da netko bude na granici“, kazala je gradonačelnica te poželjela uspješan nastavak rada Veteranskom centru uz napomenu kako je Grad uvijek na raspolaganju za suradnju.

Ravnatelj Veteranskog centra naglasio je kako ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uvijek posebnu skrbi o zdravlju veterana. Kazao je kako je AVD poseban uređaj koji zaista spašava život i koji će pružiti dodatan osjećaj sigurnosti svim korisnicima Veteranskog centra.  Zahvalio je Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu istaknuvši kako je ovo treći defibrilator koji su dobili te kako se nada da će i podružnica u Daruvaru koja se otvara za nekoliko tjedana također dobiti ovakav uređaj.  

„Nadamo se da će ta četiri centra  koji sada već egzistiraju godišnje povući oko deset tisuća osoba koje su većinom treće životne dobi. Kod svih njih želimo probuditi jedan životni optimizam, popraviti njihovo zdravlje ali i podučiti ih kako da očuvaju svoje zdravlje pri čemu posebnu ulogu imaju zaposlenici Veteranskih centara. Cijeli Veteranski centar i njegovi zaposlenici  vrijednost su za ovu županiju i ovaj grad koji spadaju među više stradale odmah za istočnom Slavonijom“, kazao je Lucić.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu istaknula je kako godišnje devet tisuća ljudi u Hrvatskoj oboli od iznenadnog srčanog zastoja. „Mi kao profesionalci koji smo zdravstveni radnici želimo da onaj prvi koji je do oboljelog zna što treba raditi da kupi vrijeme dok hitna pomoć stigne.“

Grba Bujević istaknula je kako dugi niz godina uključena u područje branitelja te je svjesna što sve nedostaje braniteljskoj populaciji.

Jedna od stvari koja je nedostajala su bili i ovi veteranski centri koji sada doprinose boljoj provedbi rehabilitacije veteranske populacije, a naglasila je kako je veseli što će se braniteljski sustav i dalje unapređivati napomenuvši kako je sada u planu Vlade RH ustanove za trajnu skrb za branitelje.

Zahvalila je svima koji su sudjelovali u edukacijama te naglasila važnost brze intervencije prilikom iznenadnog srčanog zastoja za značajno povećanje stope preživljavanja. Za to je potrebna  što veća mreža AVD uređaja, ali i što veći broj laika educiranih za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja.

Comments are closed.

Close Search Window