Informiranje, Radovi, Službena Petrinja, Vijesti|

Zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo sa županom Ivanom Celjakom i državnim tajnikom Domagojem Orlićem obišao je županijsko naselje Petrinia, modularne kućice koje gradi SMŽ u suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Objekti su namijenjeni zbrinjavanju stradalnika od potresa, a Sisačko-moslavačka županija nedavno je raspisala i Javni poziv za dodjelu navedenih  stambenih jedinica na privremeno korištenje.

Kako je pojasnio župan Celjak, Sisačko- moslavačka županija visokoenergetske montažne kuće u nizu gradi u Petrinji, Glini i Sisku. Podsjetio je kako je novi Zakon o obnovi, koji je Županiji omogućio gradnju kuća za privremeno stambeno zbrinjavanje, stupio na snagu u veljači ove godine. „Od kraja veljače proveli smo sve potrebne postupke: izgradili projektnu dokumentaciju, dobili sve potrebne dozvole i izveli radove na 131 kući“, kazao je župan te dodao kako su u Glini  izgrađene 74 kuće od kojih je 30 potpuno završeno, namješteno i spremno za useljavanje, a useljavanja u objekte u Petrinji očekuju se od listopada.  

U županijskom naselju Petrinia u Petrinji ukupno je 57 kuća površine 45 m2 koje se sastoje od kuhinje s dnevnim boravkom, dvije spavaće sobe, kupaonice i terase. Od 57 stambenih jedinica, 41 se nalazi u Ulici Ive Maline, a 16 u Ulici Rudolfa Hercega. Na lokaciji u Malinovoj ulici gradi se i jedan zajednički objekt za društveni sadržaj.

Podsjetimo, nakon što prestane potreba za privremenim stambenim zbrinjavanjem stradalnika od potresa, kuće u nizu koristit će se kao proširenje kapaciteta Doma umirovljenika.

Župan je podsjetio i na druge županijske projekte i planove u neposrednoj blizini lokacije naselja Petrinia 2 (Ul.R. Hercega), završeni projekt Natura SMŽ i budući Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju kao i planove za uređenje parkova kojim će se kreirati kvalitetni uvjeti za život korisnika ovih stambenih objekata.

Zamjenik Prskalo istaknuo je dobru suradnju državne, županijske i gradske razine koja daje optimizam i vjeru u adekvatnu obnovu našeg grada i županije nakon potresa. Istaknuo je kako se ne obnavljaju samo stambeni objekti, nego i infrastruktura, ali i crkveni objekti i duhovne vrijednosti.  Izrazio je zadovoljstvo što će osobe koje su bile u kontejnerima dobiti prikladniji smještaj koji je moderan i prekrasno uređen s vrhunskim standardom.

Državni tajnik Orlić podsjetio je kako sredinom listopada treba biti dovršeno 8 višestambenih zgrada u Turkulinovoj ulici, a istaknuo je i kako do kraja ove godine očekuju raspisivanje javne nabave za svih 36 višestambenih zgrada koje su u planu gradnje na području SMŽ. Dodao je kako je Ministarstvo podiglo i dinamiku izgradnje zamjenskih kuća te je trenutno završeno njih 42, a na još 20-ak kuća su  građevinski radovi završeni te se očekuje priključenje na komunalnu infrastrukturu u naredna dva tjedna.

Ovom prilikom se obišao i most u Ulici Vladka Mačeka koji je Županijska uprava za ceste SMŽ  sanairala. Ravnatelj ŽUC-a Stipo Šapina kazao je kako je  most nakon potresa bio poprilično oštećen, a vrijednost sanacije iznosi   478.361,80 EUR.

Javni poziv za dodjelu stambenih jedinica, odnosno kuća u nizu, na privremeno korištenje dostupan je na poveznici:

Županija raspisala poziv za smještaj obitelji u 131 kući u županijskim stambenim naseljima u Petrinji i Glini – Sisačko-moslavačka županija (smz.hr)

Comments are closed.

Close Search Window