Informacije, Službena Petrinja, Vijesti|

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i gradonačelnica Magdalena Komes sa svojim zamjenicima i suradnicima obišli su danas završene županijske projekte na području Grada Petrinje.

S ravnateljem Županijske uprave za ceste SMŽ Stipom Šapinom obišli su ceste koje je Županija sanirala, a radi se o županijskim cestama Ulici Otona Kučere i cesti od Hrastovice prema Hrvatskom Čuntiću  (koja je sanirana sve do Ravnog Rašća na području Gline) te lokalnoj cesti u naselju Taborište.

Župan Celjak istaknuo je kako Županija provodi brojne projekte na području cijele županije, pa tako i na području Grada Petrinje. Istaknuo će kako je od 2021. do kraja 2023. Županija rekonstruirati 69 kilometara cesta na području Grada Petrinje ukupne vrijednosti 11 milijuna eura. Dodao je kako je uz to Županija sanirala i dva mosta i jedno klizište na području Petrinje. „Prometnice su nam vrlo važne jer znamo da dobra prometnica život znači. Zaista možemo reći da smo vrlo zadovoljni dinamikom radova koji se odvijaju na prometnicama u Gradu Petrinji. Očekuje nas još puno poslova, ali ovim tempom nastavljamo dalje“- kazao je župan.

Gradonačelnica Komes ovom je prilikom istaknula istaknula kako je i Grad Petrinja u zadnjih godinu dana kroz Fond solidarnosti rekonstruirao stotinjak kilometara cesta što na užem području grada, što u ruralnim dijelovima. „Zaista mogu reći da postoji dobra koordinacija i nadopunjavanje Županije i Grada Petrinje, tako da nam i u narednom vremenu slijedi sanacija brojnih cesta gdje će Županija rekonstruirati kolnički dio, a Grad nogostupe. Bitna je ta suradnja i napominjem u zadnje dvije i pol godine napravljeno je više nego u zadnjih desetak i više godina.“- zaključila je gradonačelnica.

U Ulici Otona Kučere rekonstruiran je kolnik širine 6,5 m te nogostupi ukupne širine 1,5 m u duljini 1,7 km, a uređen je i zeleni pojas između kolnika i nogostupa. Ravnatelj ŽUC-a najavio je i vrlo skoru rekonstrukciju Nemecove ulice, a vezano za Ulicu Gromova kazao je kako se čeka završetak radova na vodoopskrbi i odvodnji kako bi se moglo pristupiti rekonstrukciji kolnika.

U sklopu ovog obilaska održano je i svečano otvorenje novoobnovljene ambulante u Jabukovcu. Ambulanta je u potresu teško oštećena, a Sisačko-moslavačka županija u obnovu je uložila 390.179,54 EUR. Zgrada je ojačana, postavljene su nove instalacije i sanitarni čvorovi, nova podna ploča, stolarija, i podovi, uveden novi sustav grijanja te novi sustav LED rasvjete. Također je poboljšana pristupačnost zgrade osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Župan je ovom prilikom, govoreći o županijskom zdravstvenom sustavu, istaknuo kako županija obnavlja veliki broj zdravstvenih objekata te naglasio kako se objekti ne vraćaju u stanje u kakvom su bili prije potresa, već se nadograđuju te im se dodaje nova kvaliteta i nova infrastrukturna, ali i sadržajna vrijednost. Dodao je da pri tome misli prije svega na novu opremu vrijednosti 7,8 mil eura koju je županija uspjela nabaviti sredstvima Fonda solidarnosti. Najavi je i daljnje planove vezane za zgradu  Voćarsko-vinogradarske škole u kojoj će se urediti prostor za Fizikalni medicinu i rehabilitaciju s bazenom za hidroterapiju.

Comments are closed.

Close Search Window