Informacije, Službena Petrinja, Vijesti|

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u utorak, 22. kolovoza 2023. posjetio je Petrinju. Posjet je započeo radnim sastankom u gradskoj upravi gdje su ministar i gradonačelnica sa svojim suradnicima te zamjenik sisačko moslavačkog župana Mihael Jurić razgovarali o tijeku obnove, kako obiteljskih kuća tako i građevina čiju je obnovu preuzeo Grad Petrinja (26 pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara i 42 građevine unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline Grada Petrinje) kao i o stambenom zbrinjavanju stanovnika kontejnerskih naselja.

Nakon sastanka ministar je u pratnji gradonačelnice Komes i dožupana Jurića te ostalih suradnika obišao dvije zamjenske obiteljske kuće u Strašniku koje su visokoj fazi dovršenosti te višestambene zgrade u Turkulinovoj ulici.

Gradonačelnica je ovom prilikom napomenula kako je u ponedjeljak, 21. kolovoza 2023., na sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje jednoglasno usvojena Odluka o prijenosu sredstava za dovršetak izgradnje Prve osnovne škole. Radi se o sredstvima u iznosu 4.083.000,00 eura koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja doznačilo Gradu Petrinji,  a koja će nakon potpisivanja ugovora između Grada Petrinje i Mađarske ekumenske organizacije biti utrošena za dovršetak izgradnje Prve osnovne škole. Gradonačelnica je  naglasila kako rok dovršetka ostaje onaj prvotno dogovoreni, to jest djeca bi  s pohađanjem nastave u novoj zgradi trebala započeti s drugim polugodištem predstojeće nastavne godine. Gradonačelnica je dodala kako obnova teče dobrim tokom iako je nedostatak radne snage i građevinskih tvrtki evidentan.

Ministar Bačić pohvalio je gradonačelnicu i njezine suradnike zbog iznimne suradnje i angažiranosti da se u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i Ministarstvom kulture centar grada brže obnovi. Vezano za obnovu privatnih kuća, Bačić je kazao kako je trenutno aktivno 270 gradilišta na području grada. „Dio tih kuća je u visokoj fazi dovršenosti, tijekom ovog i idućeg tjedna nadamo se da će 15-ak tih kuća biti dovršeno”, kazao je ministar. Istaknuo je kako je uvođenje novih izvođača ubrzalo dinamiku obnove te kako će se tom dinamikom nastaviti. “Želimo doista na višu razinu podignuti obnovu na području SMŽ. U ovom trenutku je u nabavi, to je vrlo važno reći, 422 gradilišta. Dakle ili je proces završen ili su van javne nabave, a pred nama je  idući tjedan, to bih isto tako želio posebno naglasiti,  985 gradilišta za koja će javna nabava za izvođenje radova biti objavljene“, istaknuo je Bačić te iskoristio ovu priliku kako bi pozvao  građevinski sektor da se javi i uključi u obnovu.

Vezano za iseljavanja iz kontejnerskog naselja, ministar je kazao kako je plan do kraja ovog mjeseca  sve stanovnike kontejnerskih naselja smjestiti u prikladniji privremeni smještaj te kako je da sada 60 % stanovnika već iseljeno. Ministar je naglasio kako nitko zbog iseljavanja iz kontejnerskih naselja neće završiti na ulici te kako su visokoenergetske mobilne kućice o kojima govori prioritetno namijenjene za stanovnike kontejnerskih naselja koji nemaju pravo na obnovu, odnosno u trenutku potresa nisu bili vlasnici nekretnina. Pojasnio je kako će u zgrade u Turkulinovoj ulici biti smješteni stradalnici koji su u vrijeme potresa bili smješteni u nekretnine u vlasništvu države, oni koji temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju imaju pravo zbrinjavanja u državnim stanovima te  vlasnici stanova u višestambenim zgradama dok se obnova njihovih zgrada ne završi. Podsjetio je kako će se u Petrinji graditi još 8 višestambenih zgrada na dvije lokacije.

Comments are closed.

Close Search Window