Informacije, Informiranje, Službena Petrinja, Vijesti|

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi jučer je u Veteranskom centru svečano obilježilo Gradsko društvo Crvenog križa Petrinja. „Dan dobrovoljnih darivatelja obilježava vašu humanost, plemenitost i vašu bezgraničnu ljubav prema čovjeku i zato smo vam izrazito zahvalni. U svijetu gdje je nestašica krvi stvarnost današnja, zahvaljujući vašem velikom srcu i vašoj nesebičnosti, naša Republika Hrvatska je postigla ono o čemu svi teže, a to je da smo samodostatni u dozama krvi. Iznimno smo ponosni na vas i vaš doprinos. Sam čin darivanja krvi doprinosi stvaranju društvenih veza i izgradnji ujedinjenja zajednice tijekom mirnog razdoblja ,tako i u katastrofama“, rekla je Ivana Kovačević Škrinjarić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Petrinja obraćajući se darivateljima krvi.

U Republici Hrvatskoj datum 25. listopada obilježava se kao nacionalni Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Ovaj datum izabran je u spomen na 25. listopada 1953. godine kada je, u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, u Željezari Sisak, održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj. Od tada, Hrvatski Crveni križ kroz svoja društva diljem zemlje organizira takve akcije koje počivaju na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

Tijekom godine, Gradsko društvo Crvenog križa Petrinja organizira i do desetak redovnih akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a ukaže li se potreba, održavaju i izvanredne akcije. Krv mogu dati sve osobe dobrog općeg zdravstvenog stanja od 18 do 65 godina. Muškarci mogu darivati punu krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca.

Svojim višestrukim dobrovoljnim darivateljima, Gradsko društvo Crvenog križa Petrinja jučer je tako uručilo zahvalnice za 5, 10, 20, 30, 40, 50 i 75 darivanja.

Zadnjih nekoliko akcija petrinjski Crveni križ svoje akcije organizira u prostoru Veteranskog centra, a voditeljica petrinjske podružnice Adrijana Nenadić poručila je kako će Veteranski centar i dalje biti na raspolaganju za akcije dobrovoljnog darivanja krvi, kao i za sve ostale aktivnosti.

Svim dobrovoljnim darivateljima krvi zahvalio je i zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje Ivan Prskalo. „Dali ste ono najvrjednije. Darivanje krvi je korisno, ali bez obzira, velika je žrtva potrebna da se to organizira danas kada nitko ni za koga nema vremena, a vi imate. Zato vam je Grad Petrinja zahvalan do neba. Vi, cijeneći najvrjednije što nam je Bog dao, život, dajete svoju krv da taj život nekome produžite, da taj život nekome poboljšate ili da taj život nekome spasite. Ako ste spasili jedan život, spasili ste cijelo čovječanstvo. Hvala vam na toj žrtvi, hvala vam na tom doprinosu i hvala vam što postojite“, kazao je zamjenik Prskalo koji je na dodjeli zahvalnica bio uz Anu Aleksić Pezelj, pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Comments are closed.

Close Search Window