Službena Petrinja, Susreti|

Japanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj, Kaji Misako, posjetila je Grad Petrinju te održala sastanak s gradonačelnikom Grada Petrinje, Darinkom Dumbovićem, kako bi razmijenili iskustva i znanja u obnovi nakon potresa.

Gradonačelnik  je ovom prigodom istaknuo:

„Danas smo razmijenili iskustva koja danas sigurno u cijelom svijetu najviše ima sam Japan i gdje Japanci na neki način proživljavaju potres kroz sve ono što su imali zadnjih godina. Njihovo ogromno iskustvo je prije svega dobrodošlo. Dobio sam poveznice kako i na koji način pristupiti svemu onome što bi trebali graditi na čvrstim temeljima. Kad pogledate sve ove zgrade oko nas one trebaju ići u temeljitiju obnovu u kojoj sa njihovim iskustvom možemo doći do svega onoga što su mi pokazali. Ono što sam vidio na slikama razornih katastrofa u Japanu pokazuju ustvari što i kako na koji način su oni kroz svoje iskustvo proživjeli. Sve što moramo u strogom centru napraviti bi volio da iskustvo online konferencije imamo uz tu podršku. Hvala dragim prijateljima koji su došli iz Japana da s još jednim iskustvom pomognu. Nadam se da naša suradnja ostaje i da ćemo u toj suradnji pokazati što je svijet koji daje novu šansu gradu Petrinji”, zaključio je Dumbović.

Veleposlanica Kaji Misako je izrazila svoju iskrenu sućut i suosjećanje sa svima koji su nastradali u ovom razornom potresu, te dodala:

„Japan nije zaboravio pomoć i solidarnost Hrvatske koju je Hrvatska pokazala prema Japanu tijekom razornog potresa koji je Japan pogodio prije 10 godina. Gospodin gradonačelnik i ja imali smo vrlo korisnu razmjenu mišljenja i ideja. Nadam se da ćemo imati priliku pomoći vama da Petrinju izgradite ponovno i da bude bolja nego što je bila do sada“, rekla je Misako.

U pratnji veleposlanice u posjet gradu Petrinji došao je i japanski poduzetnik, Jiro Kambe čija je tvrtka uplatila financijsku pomoć za obnovu grada Petrinje te mu  je gradonačelnik, kao i veleposlanici, ovom prigodom uručio Zahvalnicu Grada Petrinje za riječi podrške i solidarnosti u velikoj katastrofi koja je pogodila naš grad.

Comments are closed.

Close Search Window